Undergraduate University Mods Undergraduate
Κανονισμός τροποποίησης, αναμόρφωσης και επικαιροποίησης Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Ψηφίστηκε στη Συνεδρία Συγκλήτου αριθμ. 1175/18-02-2025.
- Απόσπασμα Πρακτικών Συνεδρίασης
- Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
- Για αποθήκευση ως PDF, επιλέξτε εκτύπωση και κάντε την σχετική επιλογή στη λίστα εκτυπωτών που θα εμφανιστεί.
Άρθρο 1: Σκοπός
Ο παρών Κανονισμός έχει ως σκοπό να ορίσει το θεσμικό πλαίσιο, τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρούνται κατά την τροποποίηση, αναμόρφωση ή επικαιροποίηση των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Άρθρο 2: Ορισμοί Διαδικασιών Αναθεώρησης των ΠΠΣ
Οι διαδικασίες τροποποίησης, αναμόρφωσης ή επικαιροποίησης των Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΠΠΣ) ορίζονται ως τρεις διακριτές διαδικασίες οι οποίες διαχωρίζονται από την κλίμακα και το είδος των αλλαγών που συντελούνται στα Προγράμματα Σπουδών. Με βάση τα κριτήρια αυτά και για τους σκοπούς του παρόντος Κανονισμού, ορίζονται οι κάτωθι διαδικασίες αναθεώρησης των ΠΠΣ:
Α. Τροποποίηση Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
Ως τροποποίηση ενός Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών θεωρείται η εφαρμογή αλλαγών ευρείας κλίμακας οι οποίες οδηγούν σε μεταβολές όπως:
- αλλαγή στον τίτλο σπουδών,
- προσθήκη κατευθύνσεων στην δομή του ΠΠΣ που οδηγούν σε νέα επαγγελματικά δικαιώματα,
- κατάργηση ή ανασχεδιασμός κατευθύνσεων – ειδικεύσεων που ήδη λειτουργούν στο ΠΠΣ,
- αλλαγή των μαθησιακών αποτελεσμάτων και των προσόντων που αποκτώνται από το σύνολο του προγράμματος σπουδών.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 του ν. 4957/2022, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 5094/2024, και της παρ. 3 του άρθρου 74 του ν. 4957/2022, οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος περί ίδρυσης, τροποποίησης, μετονομασίας ή κατάργησης ΠΠΣ που βρίσκονται σε λειτουργία κοινοποιούνται στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στην περίπτωση μετονομασίας του προγράμματος σπουδών απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη και της ΕΘ.Α.Α.Ε.
Β. Αναμόρφωση Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
Ως αναμόρφωση ενός Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών θεωρείται η εφαρμογή αλλαγών μεσαίας κλίμακας οι οποίες οδηγούν σε μεταβολές όπως:
- εισαγωγή ή κατάργηση υποχρεωτικών ή κατ’ επιλογήν υποχρεωτικών μαθημάτων,
- αλλαγή στον κανόνα λήψης πτυχίου,
- μεταβολή στα προσόντα και τις ειδικότητες του εκπαιδευτικού προσωπικού που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου ΠΠΣ και την επίτευξη των μαθησιακών στόχων του,
- αναθεώρηση των πιστωτικών μονάδων που έχουν αποδοθεί σε υποχρεωτικά ή κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ.5/89656/Β3/13.08.2017 (Β ́1466) Υπουργική Απόφαση η οποία καθορίζει τον φόρτο εργασίας αυτοτελών ακαδημαϊκών στοιχείων ή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ενός Προγράμματος Σπουδών.
Γ. Επικαιροποίηση Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών:
Ως επικαιροποίηση ενός Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών θεωρείται η εφαρμογή αλλαγών μικρής κλίμακας οι οποίες οδηγούν σε μεταβολές όπως:
- αλλαγή στη χρονική αλληλουχία ή αλληλεξάρτηση των μαθημάτων
- αλλαγές που δεν επηρεάζουν τη δομή του ΠΠΣ ούτε τους κανόνες λήψης πτυχίου,
- αλλαγή εξαμήνου διδασκαλίας μαθημάτων (υποχρεωτικών, κατ' επιλογήν υποχρεωτικών ή επιλογής)
- προσθήκη νέου μαθήματος επιλογής ή κατάργηση υπάρχοντος μαθήματος επιλογής,
- αλλαγές στον αριθμό των προσφερόμενων μαθημάτων επιλογής ανά έτος,
- αλλαγή τίτλου ή περιεχομένου μαθήματος (διατηρώντας τις πιστωτικές μονάδες και τον φόρτο εργασίας), αλλαγή περιγράμματος μαθήματος,
- τροποποίηση κανόνων δήλωσης μαθημάτων,
- δημιουργία ειδικών ΠΠΣ ή θέσπιση κανόνων δήλωσης για τους/τις φοιτητές/τριες που τελούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης.
Άρθρο 3: Διαδικασία Αναμόρφωσης Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
Η διαδικασία αναμόρφωσης ΠΠΣ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αναθεωρούνται πτυχές των υπαρχόντων ΠΠΣ και υλοποιούνται αλλαγές μεσαίας κλίμακας καθώς και τη διαδικασία ελέγχου που ακολουθείται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) και τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης και Δικτύων του Ιδρύματος. Το συγκεκριμένο πλαίσιο διασφαλίζει ότι η διαδικασία είναι σύννομη με την κείμενη νομοθεσία και ότι μέσω αυτής επιτυγχάνεται η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των ΠΠΣ με αυξημένα μαθησιακά αποτελέσματα, ικανότητες και δεξιότητες για τους απόφοιτους ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Η διαδικασία αναμόρφωσης του ΠΠΣ πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση ενός πλήρους κύκλου εφαρμογής του ΠΠΣ (τέσσερα έτη για τα 4ετή, πέντε έτη για τα 5ετή και έξι έτη για τα 6ετή ΠΠΣ). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εφόσον κριθεί απολύτως αναγκαίο από τη Συνέλευση του Ακαδημαϊκού Τμήματος, το ΠΠΣ μπορεί να αναθεωρηθεί πριν την ολοκλήρωση ενός πλήρους κύκλου εφαρμογής, στις περιπτώσεις που αφορούν:
- την έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης και τη διατύπωση παρατηρήσεων ή συστάσεων από τους Εξωτερικούς Αξιολογητές για την άμεση βελτίωση του ΠΠΣ,
- την κατάθεση αιτιολογικής έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης της επιτροπής προγράμματος σπουδών και της ΟΜΕΑ του Τμήματος σχετικά με
- τα αποτελέσματα παρακολούθησης του ισχύοντος προγράμματος σπουδών,
- τα αποτελέσματα αξιολόγησης μαθημάτων,
- στοιχεία από την μελέτη της απασχόλησης των αποφοίτων,
- τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους,
- τις εθνικές και διεθνείς τάσεις και στρατηγικές καθώς και τον εντοπισμό αναδυόμενων επιστημονικών περιοχών αιχμής,
- την εμπειρία από αντίστοιχα ΠΠΣ της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4957/2022 και την ΕΘ.Α.Α.Ε. δεν υπάρχει περιορισμός στην αναλογία των θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων ενός ΠΠΣ αρκεί να είναι επαρκής ο αριθμός των μαθημάτων ανά κατηγορία. Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να προσδιορίσει την αναλογία απαιτούμενων θεωρητικών/εργαστηριακών μαθημάτων και να τηρήσει την αναλογία αυτή για τα επόμενα ν+1 έτη λειτουργίας του ΠΠΣ, έτσι ώστε να μην αλλάζει ο κανόνας λήψης πτυχίου. Σημειώνεται ότι η αναμόρφωση του τρέχοντος ΠΠΣ οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου ΠΠΣ στο φοιτητολόγιο.
Στη συνέχεια, παρατίθενται τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα που οφείλουν να ακολουθούνται κατά τη διαδικασία αναμόρφωσης ενός ΠΠΣ.
Bήμα 1ο: Έλεγχος τεχνικής και λειτουργικής εφικτότητας
Έως τα τέλη Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του εκάστοτε Τμήματος σε συνεργασία με την ΟΜΕΑ του Τμήματος εισηγούνται στη Συνέλευση τις αλλαγές στο ΠΠΣ βάσει των αναγκών του Τμήματος, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθησιακών στόχων. Η Απόφαση της Συνέλευσης με εγκεκριμένο το προσχέδιο των αλλαγών αποστέλλεται από τη Γραμματεία του Τμήματος μέσω πρωτοκόλλου στη Γραμματεία της ΜΟ.ΔΙ.Π., στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης και Δικτύων, το αργότερο μέχρι τα μέσα του μηνός Μαρτίου. Οι προαναφερθείσες υπηρεσίες οφείλουν να στείλουν τις αναφορές τους επί του σχεδίου της προτεινόμενης αναμόρφωσης του ΠΠΣ στο Τμήμα έως τα τέλη Μαρτίου, και συγκεκριμένα να ελέγξουν:
- η ΜΟ.ΔΙ.Π. τους λόγους και την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των αλλαγών, τη συσχέτιση με τις παρατηρήσεις/συστάσεις της εξωτερικής/εσωτερικής αξιολόγησης και την παράθεση των προτεινόμενων αλλαγών,
- η Διεύθυνση Εκπαίδευσης τις αλλαγές στον κανονισμό σπουδών και τις μεταβατικές διατάξεις, και
- η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης και Δικτύων τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στην εφαρμογή του νέου ΠΠΣ.
Οι απαντήσεις της ΜΟ.ΔΙ.Π., της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης και Δικτύων λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης αναμόρφωσης του ΠΠΣ, καθώς αφορούν σε θέματα διασφάλισης της ακαδημαϊκής πληρότητας και ποιότητας του ΠΠΣ αλλά και σε θέματα υλοποίησής του που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη δομή και λειτουργία του προγράμματος.
Βήμα 2ο: Έγκριση τελικής πρότασης αλλαγών ΠΠΣ από τη Συνέλευση του Τμήματος
Στη συνέχεια, τα Ακαδημαϊκά Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιούν μέχρι τέλη Απριλίου συνεδρίαση Συνέλευσης Τμήματος, όπου συζητούνται οι απαντήσεις της ΜΟ.ΔΙ.Π., της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης και Δικτύων στις αλλαγές που περιγράφονται στο προσχέδιο και λαμβάνεται απόφαση για την τελική πρόταση αναμόρφωσης του ΠΠΣ.
Βήμα 3ο: Αποστολή τελικής πρότασης αναθεώρησης – τροποποίησης ΠΠΣ Τμήματος για έγκριση
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, τα Ακαδημαϊκά Τμήματα καταθέτουν την απόφαση Συνέλευσης Τμήματος με την τελική μορφή του αναμορφωμένου ΠΠΣ στο πρωτόκολλο προς έγκριση από την Σύγκλητο, δια της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών, και κοινοποίηση στη Γραμματεία της ΜΟ.ΔΙ.Π., τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης και Δικτύων.
Βήμα 4ο : Εισήγηση της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών προς τη Σύγκλητο
Μέχρι τα μέσα Ιουνίου, η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών εισηγείται στη Σύγκλητο επί των προτάσεων των Ακαδημαϊκών Τμημάτων για αναθεώρηση των ΠΠΣ. Στη διαμόρφωση της δικής της εισήγησης, η Επιτροπή λαμβάνει απαραίτητα υπόψη τις εισηγήσεις της ΜΟ.ΔΙ.Π., της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης και Δικτύων (είτε τις ήδη υπάρχουσες είτε νέες που ζητούνται από την Επιτροπή). Εάν κριθεί απαραίτητο, η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από το Τμήμα να επιφέρει αλλαγές στο αναμορφωμένο ΠΠΣ πριν την υποβολή της σχετικής εισήγησης προς τη Σύγκλητο.
Βήμα 5ο : Έγκριση της τελικής πρότασης αναθεώρησης ΠΠΣ Τμήματος από τη Σύγκλητο
Τέλος, μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Σύγκλητος αποφασίζει την έγκριση του αναθεωρημένου ΠΠΣ ή απορρίπτει τεκμηριωμένα το αίτημα ή προτείνει περαιτέρω αλλαγές.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμόρφωσης του ΠΠΣ κρίνεται απαραίτητο να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να πραγματοποιηθεί εγκαίρως η ανάθεση του διδακτικού έργου για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά με βάση το αναμορφωμένο ΠΠΣ αλλά και να δημιουργηθεί το νέο ΠΠΣ στο φοιτητολόγιο. Το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα με τις προγραμματισμένες ενέργειες ανά μήνα παρατίθεται στη συνέχεια:
- Φεβρουάριος
- Κατάρτιση προσχεδίου νέου ΠΠΣ από Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών και έγκριση από Συνέλευση Τμήματος.
- Κατάθεση πρότασης στη Γραμματεία της ΜΟ.ΔΙ.Π., στη Δ/νση Εκπαίδευσης και στη Δ/νση Μηχανοργάνωσης και Δικτύων.
- Μάρτιος
Αποστολή Αναφορών από τη ΜΟ.ΔΙ.Π. και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Μηχανοργάνωσης και Δικτύων προς το Τμήμα.
- Απρίλιος
Κατάρτιση της τελικής μορφής του νέου ΠΠΣ και έγκριση από τη Συνέλευση.
- Μάιος
Κατάθεση τελικής πρότασης του νέου ΠΠΣ στη Σύγκλητο μέσω πρωτοκόλλου.
- Ιούνιος
- Εισήγηση της Επιτροπής Προπτυχιακών Σπουδών προς τη Σύγκλητο επί της πρότασης με βάση και τις εισηγήσεις των υπηρεσιών.
- Έγκριση ή απόρριψη της αναθεώρησης του ΠΠΣ από τη Σύγκλητο.
Άρθρο 4: Διαδικασία Τροποποίησης Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
Σε περίπτωση τροποποίησης υφιστάμενου ΠΠΣ, ακολουθείται η διαδικασία του Άρθρου 3 (Βήματα 1ο -5ο) η οποία συμπληρώνεται με το:
Βήμα 6ο : Ενημέρωση του ΥΠΑΙΘΑ για την απόφαση τροποποίησης του ΠΠΣ από τη Σύγκλητο
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σε περίπτωση έγκρισης του τροποποιημένου ΠΠΣ από τη Σύγκλητο, η Γραμματεία της Συγκλήτου ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Σε περίπτωση μετονομασίας του ΠΠΣ, η Γραμματεία της Συγκλήτου ενημερώνει σχετικά και την ΕΘ.Α.Α.Ε.
Άρθρο 5: Διαδικασία Επικαιροποίησης Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
Σε περίπτωση επικαιροποίησης υφιστάμενου ΠΠΣ, ακολουθείται η διαδικασία του Άρθρου 3 μέχρι και το Βήμα 2ο. Το επικαιροποιημένο ΠΠΣ δεν υποβάλλεται για έγκριση στη Σύγκλητο αλλά κοινοποιείται μόνο στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης και Δικτύων για την εφαρμογή των αλλαγών στο φοιτητολόγιο. Τα ΠΠΣ δύνανται να επικαιροποιούνται κάθε έτος, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, καθώς δεν θεωρείται ότι αλλάζουν το πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών.
Άρθρο 6: Γενικές Οδηγίες - Καλές Πρακτικές
Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος πρέπει να συνεργάζεται στενά με την ΟΜΕΑ του Τμήματος για την διαμόρφωση της πρότασης επί των αλλαγών στο ΠΠΣ. Η διαδικασία έγκρισης του αναθεωρημένου ΠΠΣ από τη Συνέλευση του Τμήματος θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη και να λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο σε διεθνές επίπεδο αλλά και τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων, όπως το διδακτικό προσωπικό, την αξιολόγηση των μαθημάτων και γενικότερα του ΠΠΣ από τους φοιτητές, τα αποτελέσματα της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης του ΠΠΣ, τους φορείς όπου κάνουν πρακτική οι φοιτητές/τρις και τους κοινωνικούς εταίρους. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του ΠΠΣ, συστήνεται να ακολουθούνται οι κάτωθι οδηγίες καθώς και να τηρούνται οι κάτωθι καλές πρακτικές:
- Οι αλλαγές του ΠΠΣ θα πρέπει να παρατίθενται πολύ εύληπτα συγκριτικά με το παλαιό πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο, με υποχρεωτική αναγραφή του αθροίσματος των 30 ECTS ανά εξάμηνο σπουδών και με επισήμανση των αλλαγών.
- Στην περίπτωση τροποποίησης υπάρχοντος μαθήματος ή εισαγωγής νέου ή αλλαγής των ECTS ή αλλαγής/επικαιροποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων, πρέπει απαραίτητα να επικαιροποιείται από τον διδάσκοντα το αντίστοιχο Περίγραμμα Μαθήματος.
- Είναι απαραίτητη η αναγραφή των μεταβατικών ρυθμίσεων που αφορούν στους φοιτητές παλαιότερων ετών (π.χ. για ποιο έτος εισαγωγής θα ισχύσουν οι προτεινόμενες αλλαγές, αν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και αντίστοιχες μεταβατικές ρυθμίσεις, αν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση σε φοιτητές διαφορετικών ΠΠΣ στο φοιτητολόγιο, κτλ.). Είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία των φοιτητών παλαιότερων ακαδημαϊκών ετών, που οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με το ΠΠΣ στο οποίο εισήχθησαν (εκτός και αν υπάρξει αντιστοίχιση με το νέο αναθεωρημένο ΠΠΣ) ενώ επισημαίνεται πως θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να διδάσκονται ή/και να εξετάζονται τα υποχρεωτικά μαθήματα όλων των ενεργών στο φοιτητολόγιο Προγραμμάτων Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος.
- Συστήνεται ως καλή πρακτική η έναρξη των αλλαγών του ΠΠΣ να ισχύει για τους εισακτέους φοιτητές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.
- Να υπάρχει, στο μέτρο του δυνατού, μέριμνα για την αντιστοίχιση των μαθημάτων του παλιού ΠΠΣ με το νέο αναθεωρημένο ΠΠΣ για την αποφυγή διδασκαλίας πολλαπλών μαθημάτων. Συστήνεται ο φόρτος των επιλεγόμενων μαθημάτων να ρυθμίζεται σε ένα προτεινόμενο από το Τμήμα πλαίσιο (π.χ. ίδια ECTS για όλα τα μαθήματα επιλογής ή για μια ομάδα μαθημάτων επιλογής) ώστε να διευκολύνεται η αλλαγή/αντικατάσταση προσφερόμενων μαθημάτων.
- Ο φόρτος εργασίας σε κάθε μάθημα πρέπει να ορίζεται με απόφαση Γενικής Συνέλευσης καθώς 1 ECTS αντιστοιχεί σε 25 έως 30 ώρες φόρτου εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα είναι γνωστό πώς υπολογίζεται ο φόρτος εργασίας του κάθε μαθήματος του ΠΠΣ στα Περιγράμματα Μαθημάτων.
- Οι κανόνες δηλώσεων πρέπει να θέτουν τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς στους φοιτητές, διασφαλίζοντας ότι επιτρέπεται να δηλωθεί το ελάχιστο όριο μαθημάτων των 30 ECTS ανά εξάμηνο.
- Προτιμότερο των περιορισμών των σειριακών κανόνων δήλωσης είναι η χρήση προαπαιτούμενων μαθημάτων καθώς η αλόγιστη χρήση των πρώτων εμποδίζουν τους φοιτητές να προχωρήσουν και τους αφαιρούν το δικαίωμα λήψης στεγαστικών και άλλων επιδομάτων.
- Το σύνολο των προσφερόμενων κατ’ έτος μαθημάτων επιλογής δεν θα πρέπει να μεταβάλλεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% του συνόλου των μαθημάτων επιλογής.
- Τα κατ’ επιλογής μαθήματα θα πρέπει, όταν προσφέρονται, να εξετάζονται τουλάχιστον για δύο (2) συνεχόμενα ακαδημαϊκά έτη.
- Συστήνεται η καλή διάχυση πληροφορίας με ανάρτηση ανακοινώσεων στην ιστοσελίδα του Τμήματος και ενημέρωση του Οδηγού Σπουδών σχετικά με τις εγκεκριμένες αλλαγές στο ΠΠΣ καθώς και για τον τρόπο εφαρμογής τους για φοιτητές/τριες και διδάσκοντες/ουσες.
- Σημειώνεται ότι η μη τήρηση του προαναφερθέντος χρονοδιαγράμματος ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην έγκριση του αναθεωρημένου ΠΠΣ και την μη εφαρμογή του την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.