Undergraduate Department Training
Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης Τμήματος Μαθηματικών
- Ψηφίστηκε στη Συνέλευση Τμήματος 749/25-10-2023.
- Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ημερομηνία ψήφισης του.
- Για αποθήκευση ως PDF, επιλέξτε εκτύπωση και κάντε την σχετική επιλογή στη λίστα εκτυπωτών που θα εμφανιστεί.
Άρθρο 1
Η Πρακτική Άσκηση, η οποία έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και χρηματοδοτείται, έχει ως σκοπό την την εξοικείωση φοιτητών του Τμήματός μας με αντικείμενα της μελλοντικής τους απασχόλησης, ώστε να κατανοήσουν τις συνθήκες και τα πραγματικά προβλήματα εργασίας με πρόθεση να καταστεί ανετότερη η ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία. Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Μαθηματικών δύνανται να ασκηθούν στους εξής τομείς: Σχολεία Β/μιας εκπαίδευσης και ειδικά σχολεία εφόσον διδάσκονται μαθηματικά, εταιρείες Η/Υ, μετεωρολογία, επικοινωνίες, τράπεζες, νοσοκομεία, εταιρείες επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Πέραν αυτών οι φοιτητές/τριες μπορούν επίσης να ασκηθούν και σε άλλους χώρους (Οργανισμούς, Επιχειρήσεις κλπ.), όπου χρησιμοποιούνται γνώσεις Μαθηματικών, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης.
Άρθρο 2
Η Πρακτική Άσκηση στο Τμήμα Μαθηματικών, διέπεται από τις σχετικές αποφάσεις των Σ.Τ. 484/26-11-2008, 523/20-10-2010 και 547/8-02-2012, όπως επικαιροποιήθηκαν στις Σ.Τ. 723/29-06-2022 και 749/25-10-2023. Η Πρακτική Άσκηση είναι προαιρετική, έχει διάρκεια δύο μήνες και εφόσον εγκριθεί, μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δηλωθεί ως Μάθημα Επιλογής, με κωδικό ΠΡΑ001 και μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων φοιτητών/φοιτητριών στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες οι οποίες ανακοινώνονται κάθε Ακαδημαϊκό Έτος. Επειδή ο αριθμός των φοιτητών/τριών που μπορούν να συμμετέχουν στη χρηματοδοτούμενη πρακτική άσκηση του προγράμματος ΕΣΠΑ είναι συνήθως μικρότερος από τον συνολικό αριθμό των φοιτητών/τριών, το Τμήμα Μαθηματικών στις συνεδρίες της Συνέλευσης Τμήματος με αριθμ. Σ.Τ. 484/26-11-2008, 523/20-10-2010 και 547/8-02-2012 όπως επικαιροποιήθηκαν στις Σ.Τ. 723/29-06-2022 και 749/25-10-2023, ενέκρινε τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων φοιτητών του Τμήματος, για Πρακτική Άσκηση. Για το Τμήμα Μαθηματικών την ευθύνη επιλογής των φοιτητών/τριών που συμμετέχουν στην Πρακτική Άσκηση έχει η Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης, ενώ την ευθύνη της σύζευξής τους με εταιρείες/οργανισμούς έχει ο Επιστημονικώς Υπεύθυνος.
Άρθρο 3
Η Πρακτική Άσκηση επιβλέπεται από κάποιο μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος. Η Πρακτική Άσκηση αξιολογείται από τον επιβλέποντα, ο οποίος βαθμολογεί τον φοιτητή και αποστέλλει τη βαθμολογία στον Επιστημονικώς Υπεύθυνο. O βαθμός της Πρακτικής Άσκησης μετρά στον υπολογισμό του Πτυχίου, αλλά δεν επηρεάζει τον αριθμό των Διδακτικών Μονάδων και ECTS που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. Στο μάθημα ΠΡΑ001 αποδίδονται 5 ECTS για κάθε δίμηνο πραγματοποίησης.
Άρθρο 4
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης έχουν οι φοιτητές/φοιτήτριες από το 3ο έτος και άνω. Ο φοιτητής/ η φοιτήτρια θα πρέπει να διατηρεί τη φοιτητική του/της ιδιότητα καθ’ όλη την διάρκεια πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής, θα πρέπει να υπάρχει έστω και ένα μάθημα για το οποίο να μην έχει ανακοινωθεί επιτυχής βαθμός εξέτασης (δύναται να είναι το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης).
Άρθρο 5
Ο αριθμός των θέσεων Πρακτικής ανά Ακ. Έτος είναι περιορισμένος, συνεπώς αν οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, οι υποψήφιοι κατατάσσονται ανάλογα με την συνολική μοριοδότηση (ΣΜ) που υπολογίζεται με βάση τη σχέση: ΣΜ=0.3Κ1+4Κ2+3Κ3
, όπου
- Κ1 ο τρέχων Μ.Ο. βαθμολογίας,
- Κ2 το πηλίκο των ECTS των μαθημάτων στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς προς τα ECTS των μαθημάτων στα οποία θα έπρεπε να είχε εξεταστεί επιτυχώς αν είχε απολύτως ομαλή φοίτηση, βάσει εξαμήνου σπουδών στο οποίο βρίσκεται. Για παράδειγμα, αν ένας φοιτητής 5ου εξαμήνου έχει εξεταστεί επιτυχώς σε μαθήματα που αντιστοιχούν σε 90 ECTS τότε Κ2 = 90/120.
- Κ3 το πηλίκο των ECTS των μαθημάτων στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς ο φοιτητής προς το σύνολο των ECTS του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Για παράδειγμα, αν ένας φοιτητής 5ου εξαμήνου έχει εξεταστεί επιτυχώς σε μαθήματα που αντιστοιχούν σε 90 ECTS τότε Κ3 = 90/240.
Οι φοιτητές/τριες που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως αυτές ορίζονται στη νομοθεσία για την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καταλαμβάνουν το 5% των προβλεπόμενων θέσεων του Τμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι επιδεικνύουν αντίστοιχο Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής κατά την υποβολή της αίτησής τους, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης.
Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο ποσοστό 5%, η αξιολόγηση μεταξύ των υποψηφίων της ειδικής κατηγορίας πραγματοποιείται βάσει των μετρήσιμων κριτηρίων που ορίζει ο Κανονισμός του Τμήματος. Τέλος, στην περίπτωση που ο αριθμός αιτήσεων ειδικής κατηγορίας είναι μικρότερος των προβλεπόμενων θέσεων, αυτές μπορούν να καλυφθούν από υποψηφίους της γενικής κατηγορίας και αντιστρόφως.
Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας, πραγματοποιείται κλήρωση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, την Αίτηση Συμμετοχής, τις Περιόδους Πρακτικής Άσκησης και τους Συμμετέχοντες Φορείς παραπέμπουμε στον ιστότοπο του Τμήματός μας και στον ιστότοπο του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης του Π.Ι.