Undergraduate Department Studies Regulation
Κανονισμός Σπουδών του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μαθηματικών
- Ψηφίστηκε στη Συνέλευση Τμήματος 771/29-01-2025.
- Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ημερομηνία ψήφισης του.
- Για αποθήκευση ως PDF, επιλέξτε εκτύπωση και κάντε την σχετική επιλογή στη λίστα εκτυπωτών που θα εμφανιστεί.
Άρθρο 1: Θεμελιώδεις Κανόνες Σπουδών
- Το Ακαδημαϊκό Έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου ημερολογιακού έτους.
- Το εκπαιδευτικό έργο κάθε Ακαδημαϊκού Έτους διαρθρώνεται χρονικά σε δύο εξάμηνα. Το Χειμερινό και το Εαρινό.
- Κάθε εξάμηνο έχει διάρκεια τουλάχιστον 13 πλήρων εβδομάδων διδασκαλίας και 2 εβδομάδων για τις εξετάσεις.
- Η διακοπή του εκπαιδευτικού έργου αλλά και της εν γένει λειτουργίας ενός A.E.I., πέρα από τα προβλεπόμενα στο νόμο, είναι δυνατή με απόφαση της Συγκλήτου και μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις.
- Αν για οποιοδήποτε λόγο σε ένα μάθημα δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των διδακτικών εβδομάδων, το μάθημα αυτό θεωρείται ως μη διδαχθέν και δεν επιτρέπεται η εξέτασή του.
- Το Χειμερινό εξάμηνο αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και το Εαρινό εξάμηνο λήγει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες καθορίζονται από τη Σύγκλητο. Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων με πρόταση της Συγκλήτου ρυθμίζει την έναρξη και λήξη των δύο εξαμήνων εκτός των ημερομηνιών αυτών, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των εβδομάδων της παραγράφου 3.
- Με τους Εσωτερικούς Κανονισμούς των A.E.I. ορίζονται τα σχετικά με τη δυνατότητα οργάνωσης και λειτουργίας θερινών μαθημάτων για ταχύρρυθμη διδασκαλία ή συμπλήρωση ύλης εξαμήνου.
- H βαθμολογία του φοιτητή σε κάθε μάθημα καθορίζεται βάσει της επίδοσής του στις γραπτές εξετάσεις των εξεταστικών περιόδων, από το διδάσκοντα. Οι διδάσκοντες μπορούν να οργανώσουν κατά την κρίση τους επιπλέον και προφορικές εξετάσεις ή εργασίες, εργαστηριακές ασκήσεις, κ.λ.π.
- Σε περίπτωση αποτυχίας σε Υποχρεωτικό Μάθημα, ο φοιτητής υποχρεούται να το επαναλάβει σε επόμενο εξάμηνο.
- Σε περίπτωση αποτυχίας σε Μάθημα Επιλογής, ο φοιτητής υποχρεούται ή να το επαναλάβει σε επόμενα εξάμηνα ή να το αντικαταστήσει με άλλο κατ' επιλογή μάθημα.
- O φοιτητής ολοκληρώνει τις σπουδές του και λαμβάνει πτυχίο, όταν επιτύχει στα προβλεπόμενα μαθήματα και συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικών μονάδων.
- Τα σχετικά με τον τύπο των χορηγουμένων πτυχίων και με την καθομολόγηση των πτυχιούχων καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του A.E.I.
- Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μαθηματικών αποτελείται από δύο κύκλους εξαμηνιαίων μαθημάτων. τον κύκλο A και τον κύκλο B. O κύκλος A που αποτελεί τον "κορμό" του προγράμματος, περιέχει 20 Υποχρεωτικά Μαθήματα τα οποία παρακολουθούν όλοι οι φοιτητές. O κύκλος B περιέχει τα Μαθήματα Επιλογής.
- Το μετά τον κορμό Πρόγραμμα Σπουδών προετοιμάζει το φοιτητή για ενιαίο πτυχίο και παράλληλα, στα πλαίσια ελεύθερης επιλογής μαθημάτων, του δίνει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να ειδικευτεί πιο πολύ σε κλάδους των Μαθηματικών όπως: η Μαθηματική Ανάλυση, η Άλγεβρα, η Γεωμετρία, η Στατιστική & Επιχειρησιακή Έρευνα, η Πληροφορική, τα Υπολογιστικά Μαθηματικά και η Μηχανική. H ειδίκευση/κατεύθυνση, δεν αναγράφεται στο πτυχίο αλλά σε ξεχωριστό Πιστοποιητικό που εκδίδεται μαζί με το πτυχίο και που φέρει τον τίτλο «Βεβαίωση Κατεύθυνσης».
- Κατά την κατανομή μαθημάτων, είναι δυνατός ο περιορισμός του αριθμού των φοιτητών που μπορούν να δηλώσουν Μαθήματα Επιλογής, που χαρακτηρίζονται ως εργαστηριακά ή ως μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης. Στα μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης η παρουσία των φοιτητών στις παραδόσεις είναι υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας φοιτητής απουσιάσει για 3 εβδομάδες και άνω, δεν έχει το δικαίωμα να εξεταστεί στο μάθημα αυτό και οφείλει να το επαναλάβει. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές πρέπει να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, πριν την έναρξη των δηλώσεων. Η αιτιολογημένη επιλογή του διδάσκοντα, η οποία θα ανακοινώνεται πριν την έναρξη των δηλώσεων μαθημάτων, μπορεί να βασίζεται στα ακόλουθα κριτήρια:
- Παρακολούθηση συναφών μαθημάτων
- Επίδοση
- Σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος
- Εξάμηνο φοίτησης
Άρθρο 2: Μαθήματα
2.1 Πιστωτικές και Διδακτικές Μονάδες
Οι Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) είναι μια αριθμητική τιμή (με ελάχιστο το 2) που αποδίδεται σε κάθε μάθημα, για να περιγραφεί ο φόρτος εργασίας, που απαιτείται από τον φοιτητή για την ολοκλήρωσή του. Κάθε πιστωτική μονάδα αντιστοιχεί σε 30 ώρες εργασίας. Ο φόρτος εργασίας ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου αποτιμάται σε 30 Πιστωτικές Μονάδες, ενώ ενός Ακ. Έτους σε 60 Πιστωτικές Μονάδες. Οι διδακτικές μονάδες είναι μια αριθμητική τιμή, η οποία για τα μαθήματα του Τμήματός μας συμπίπτει με τις ώρες διδασκαλίας, ενώ στα μαθήματα από άλλα Τμήματα του Π.Ι. έχουν αντιστοιχηθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος 3 Δ.Μ. Το πλήθος των Διδακτικών Μονάδων λαμβάνεται υπόψιν στη δήλωση μαθημάτων κάθε εξαμήνου και στον υπολογισμό του Βαθμού Πτυχίου, για τους εισαχθέντες μέχρι και το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019.
2.2 Κωδικοί Μαθημάτων
Σε κάθε μάθημα αντιστοιχεί ένας κωδικός φοιτητολογίου που αποτελείται από τρία γράμματα και έναν τριψήφιο κωδικό αριθμό. Τα γράμματα ΜΑΥ (ΜΑΕ, αντίστοιχα) δηλώνουν ότι το μάθημα είναι Υποχρεωτικό (Επιλογής, αντίστοιχα) του Τμήματος Μαθηματικών. Κάθε μάθημα ΜΑΥ (ΜΑΕ, αντίστοιχα) συνοδεύεται από ένα τριψήφιο κωδικό αριθμό, όπου:
- το πρώτο ψηφίο, ήτοι το ψηφίο της εκατοντάδας, δηλώνει το εξάμηνο στο οποίο διδάσκεται το μάθημα και σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών συμφέρει, κατά βέλτιστο τρόπο, να δηλώνουν και να παρακολουθούν οι φοιτητές το αντίστοιχο μάθημα,
- το δεύτερο ψηφίο, ήτοι το ψηφίο των δεκάδων, δηλώνει τον Τομέα (το 1 και το 5 αντιστοιχούν στον A' Τομέα, το 2 και το 6 στο B', το 3 και το 7 στον Γ' και το 4 και το 8 στον Δ' Τομέα, ενώ το 0 δηλώνει ότι το μάθημα δεν ανήκει σε κάποιον Τομέα του Τμήματός μας),
- το τρίτο ψηφίο, ήτοι το ψηφίο των μονάδων, δηλώνει το μάθημα του Τομέα στο αντίστοιχο εξάμηνο.
Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα που προσφέρονται από άλλα Τμήματα του Π.Ι., αποκλειστικά για τους φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών ή σε συνδιδασκαλία με τους φοιτητές των αντίστοιχων Τμημάτων. Στον κωδικό φοιτητολογίου τα γράμματα ΜΕΤ δηλώνουν ότι το μάθημα προσφέρεται από άλλο Τμήμα του Π.Ι. στα πλαίσια της πιστοποίησης της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, τα γράμματα ΜΟΙ, ΦΥΣ και ΠΛΗΡ δηλώνουν μάθημα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Φυσικής και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, αντίστοιχα. Επισημαίνεται ότι όλα τα μαθήματα που προσφέρονται από άλλα Τμήματα στους φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών αντιστοιχούν σε 6 Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) και σε 3 Διδακτικές Μονάδες.
2.3 Κατηγορίες Μαθημάτων
Τα μαθήματα του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πρότυπου περιγράμματος τους, διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Μαθήματα Γενικού Υποβάθρου
- Μαθήματα Επιστημονικής Περιοχής (Ειδικού Υποβάθρου)
- Μαθήματα Ειδίκευσης ή Κατεύθυνσης
- Μαθήματα Γενικών Γνώσεων
- Μαθήματα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Οι προδιαγραφές κάθε μίας από τις παραπάνω κατηγορίες παρατίθενται στο σχετικό κανονισμό του Τμήματος.
Παράλληλα, τα μαθήματα δύνανται να εντάσσονται σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες:
- Σεμιναριακά Μαθήματα (σχετικός κανονισμός)
- Εργαστηριακά Μαθήματα (Πρόκειται για μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης. Αν ένας φοιτητής απουσιάσει 3 εβδομάδες και άνω, τότε δεν έχει το δικαίωμα να εξεταστεί στο συγκεκριμένο μάθημα. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, πριν την έναρξη των δηλώσεων μαθημάτων. Το πλήθος των φοιτητών που θα επιλεγούν, ο τρόπος και τα κριτήρια επιλογής ανακοινώνονται εγκαίρως από τον διδάσκοντα.)
- Πτυχιακή Εργασία (σχετικός κανονισμός)
- Μαθήματα Παιδαγωγικής Διδακτικής Επάρκειας (σχετικός κανονισμός)
- Μαθήματα Πιστοποίησης Γνώσης Χειρισμού Η/Υ (σχετικός κανονισμός)
2.4 Περιγράμματα Μαθημάτων
Το περίγραμμα κάθε μαθήματος καθορίζει τη μορφή, το σκοπό, τα μαθησιακά αποτελέσματα και το περιεχόμενό του. Επίσης, προδιαγράφει τον τρόπο υλοποίησης της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών. Το περίγραμμα του μαθήματος αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία ο διδάσκων αναπτύσσει τον τρόπο διδασκαλίας του, έτσι ώστε ανεξαρτήτως του διδάσκοντος ή των διδασκόντων, να πληρούνται οι βασικές προδιαγραφές και να επιτυγχάνεται η επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Ο πλήρης κατάλογος των περιγραμμάτων των μαθημάτων του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος, βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
2.5 Κλίμακα βαθμολόγησης
Ακολουθείται η δεκαβάθμια (1-10) κλίμακα βαθμολογίας επιδόσεων τόσο για τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών όσο και για τον τελικό βαθμό πτυχίου. Πιο συγκεκριμένα, κάθε μάθημα βαθμολογείται με ακέραιες ή μισές μονάδες στην κλίμακα 0 έως και 10 και προβιβάσιμος βαθμός θεωρείται ο βαθμός που είναι μεγαλύτερος ή ίσος του πέντε (5).
2.6 Διδακτικά Συγγράμματα
Η επιλογή και διανομή των συγγραμμάτων γίνεται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας ΕΥΔΟΞΟΣ www.eudoxus.gr, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.
Η Γραμματεία του Τμήματος σε συνεργασία με τους διδάσκοντες, καταχωρεί τις απαραίτητες πληροφορίες για τα συγγράμματα που διανέμονται στα μαθήματα που προσφέρονται σε κάθε ακαδημαϊκό έτος, στην διαδικτυακή πλατφόρμα ΕΥΔΟΞΟΣ. Η Γραμματεία επίσης ανακοινώνει σε κάθε εξάμηνο το διάστημα που οι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν τα συγγράμματα της επιλογής τους καθώς και όλες τις προϋποθέσεις και πληροφορίες που απαιτούνται για την προμήθεια.
2.7 Βεβαίωση παρουσίας/συμμετοχής σε εξέταση
Εάν ο φοιτητής πρέπει να βεβαιώσει την συμμετοχή/παρουσία του/της σε εξέταση, κατά τη διάρκεια των Εξεταστικών Περιόδων (για χρήση στη μονάδα στην οποία υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία ή για την εργασία του ή για κάποιον άλλο λόγο), είναι δυνατή η χορήγηση σχετικής Βεβαίωσης (Β10) από τον Εξεταστή/Διδάσκοντα του μαθήματος κατά την αποχώρηση του φοιτητή από τη συγκεκριμένη εξέταση.
Για να έχει νόμιμη ισχύ η Βεβαίωση, πρέπει να πιστοποιηθεί για το γνήσιο της υπογραφής του Εξεταστή/Διδάσκοντα. Η πιστοποίηση πραγματοποιείται στη Γραμματεία του Τμήματος Μαθηματικών τις εργάσιμες μέρες και κατά τη διάρκεια του ωραρίου, μόνο για τα εξεταζόμενα μαθήματα της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου. Εάν το μάθημα εξετάζεται σε ώρα εκτός του ωραρίου της Γραμματείας του Τμήματος Μαθηματικών, η πιστοποίηση του γνήσιου της υπογραφής του Εξεταστή/Διδάσκοντα μπορεί να γίνει την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Εάν το μάθημα εξετάζεται σε ώρα εκτός του ωραρίου και ο φοιτητής δε θα βρίσκεται στα Ιωάννινα την επόμενη εργάσιμη ημέρα, μπορεί να ζητήσει από τον Εξεταστή/Διδάσκοντα να παραδώσει τη Βεβαίωση στη Γραμματεία του Τμήματος Μαθηματικών μαζί με την ταχυδρομική διεύθυνση ή το Ιδρυματικό e-mail που επιθυμεί να αποσταλεί. Η Γραμματεία, αφού πραγματοποιήσει την πιστοποίηση του γνήσιου της υπογραφής του Εξεταστή/Διδάσκοντα, θα στείλει ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά τη Βεβαίωση στη διεύθυνση που υπέδειξε ο φοιτητής.
Εξυπακούεται ότι καμία Βεβαίωση παρουσίας/συμμετοχής σε εξέταση δεν χορηγείται πριν από την ορισθείσα ημέρα και ώρα εξέτασης του μαθήματος.
Άρθρο 3: Τίτλος Σπουδών και Πιστοποιήσεις
3.1 Τίτλος Σπουδών
Για τους εισαχθέντες από το Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016 και εφεξής, για τη λήψη του πτυχίου απαιτείται η συμπλήρωση τουλάχιστον 141 Δ.Μ. (χωρίς τον υπολογισμό της 1 μονάδας της Πρακτικής Άσκησης).
Οι 141 Δ.Μ. απαρτίζονται από 96 μονάδες Υποχρεωτικών Μαθημάτων (ΜΑΥ) και από 45 μονάδες Μαθημάτων Επιλογής. Στον αριθμό των μονάδων αυτών είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνονται το πολύ δύο μαθήματα από άλλα Τμήματα (Φιλοσοφίας ή Ψυχολογίας ή Οικονομικών Επιστημών ή Φυσικής ή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών), με εξαίρεση την περίπτωση που τα δύο αυτά μαθήματα είναι Μαθήματα για την απόκτηση της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, οπότε τότε είναι δυνατή η συμπερίληψη ενός επιπλέον Μαθήματος από άλλο Τμήμα που δεν εντάσσεται στην απόκτηση της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (Σ.Τ. 705/20-10-2021).
Επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση των απαραίτητων μονάδων για τα μαθήματα επιλογής με την επιτυχή εξέταση είτε σε δύο μαθήματα Παιδαγωγικού περιεχομένου είτε σε δύο μαθήματα περιεχομένου Ψυχολογίας. Επιπρόσθετα θα πρέπει να μην παραβιάζονται οι κανονισμοί που διέπουν τα μαθήματα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και εντάσσονται στο πεδίο Θέματα Εκπαίδευσης και Αγωγής (Σ.Τ. 695/19-5-2021).
Σε περίπτωση επιτυχούς εξέτασης σε περισσότερα μαθήματα, αυτά αναγράφονται στην αναλυτική βαθμολογία και στο Παράρτημα Διπλώματος, αλλά δεν υπολογίζονται στο πλήθος των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου. Τα μαθήματα που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή αναφέρονται στο σχετικό κανονισμό.
Επίσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό χορήγησης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, στη λήψη του πτυχίου υπολογίζεται μόνο ένα εκ των μαθημάτων της Ενότητας Γ. Ειδική Διδακτική και Πρακτική Άσκηση (Σ.Τ. 705/20.10.2021). Σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω απαιτήσεις αντιστοιχούν σε 240 Πιστωτικές Μονάδες κατανεμημένες σε 4 Ακαδημαϊκά Έτη και είναι σε συμφωνία με όσα ακολουθούνται διεθνώς για αντίστοιχα τετραετή προγράμματα σπουδών. Οι φοιτητές που εισήχθησαν με τα παλαιότερα Προγράμματα Σπουδών, εμπίπτουν σε μεταβατικές διατάξεις οι οποίες αναλύονται στο σχετικό κανονισμό.
Οι φοιτητές δικαιούνται, για τη λήψη του πτυχίου τος, να εξεταστούν σε πέντε επιπλέον Μαθήματα Επιλογής, ο βαθμός των οποίων θα αντικαθιστά βαθμούς άλλων Μαθημάτων Επιλογής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεται ο Κανονισμός Λήψης Πτυχίου.
Με βάση απόφαση της Σ.Τ. 536/25-5-2011, οι φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Τμήμα Μαθηματικών σε μια εξεταστική περίοδο και επιθυμούν να λάβουν μέρος στην αμέσως επόμενη ορκωμοσία, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος αίτηση για τη λήψη πτυχίου (επισυνάπτοντας απλή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας) και εντός της εκάστοτε ορισθείσης από τη Γραμματεία του Τμήματος ημερομηνίας. Οι υποψήφιοι για ορκωμοσία υποχρεούνται να διευθετήσουν πιθανές εκκρεμότητες με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και με τις Φοιτητικές Εστίες στη Δουρούτη και τις Φοιτητικές Εστίες στη Δόμπολη.
Επίσης, την ημέρα της ορκωμοσίας θα πρέπει να παραδώσουν στη Γραμματεία του Τμήματος την Ακαδημαϊκή Ταυτότητα (ή βεβαίωση απώλειας από την αστυνομία).
Οι φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Τμήμα Μαθηματικών σε μια εξεταστική περίοδο και δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στην αμέσως επόμενη ορκωμοσία, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Γραμματεία του Τμήματος Υπεύθυνη Δήλωση (Ν.1599/1986) μη συμμετοχής.
Παράλληλα με την λήψη του πτυχίου τους, οι απόφοιτοι του Τμήματος με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, έχουν την δυνατότητα να λάβουν:
- Παράρτημα Διπλώματος (στα αγγλικά) 240 ECTS: Με τη λήψη του πτυχίου τους οι φοιτητές του Τμήματος μπορούν να λαμβάνουν και το Παράρτημα Διπλώματος στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να εργαστούν στο εξωτερικό. Αναλυτικές πληροφορίες δίνονται παρακάτω.
- Βεβαίωση Διδακτικής – Παιδαγωγικής Επάρκειας: Από το 2019 και για όσο αυτό προβλέπεται, οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να λάβουν παράλληλα με το πτυχίο τους και τη Βεβαίωση Διδακτικής– Παιδαγωγικής Επάρκειας, εφόσον εξεταστούν επιτυχώς σε μαθήματα παιδαγωγικής, ψυχολογίας και ειδικής διδακτικής.
- Πιστοποίηση παρακολούθησης και επιτυχούς εξέτασης μαθημάτων πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ (αντίστοιχη του βασικού ECDL): Εφόσον οι φοιτητές επιλέξουν και εξεταστούν επιτυχώς σε 4 μαθήματα της Κατεύθυνσης Πληροφορικής, παράλληλα με τη λήψη του πτυχίου τους λαμβάνουν τη «Βεβαίωση παρακολούθησης και επιτυχούς εξέτασης μαθημάτων πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ», που αναγνωρίζεται ως αντίστοιχη του βασικού ECDL, για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ στον δημόσιο Τομέα.
- Βεβαίωση Κατεύθυνσης (επιπλέον του πτυχίου): Παράλληλα με το πτυχίο τους οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα απόκτησης εξειδίκευσης, εάν το επιθυμούν, και αν ικανοποιούνται οι σχετικές προϋποθέσεις να αποκτήσουν επιπλέον «Βεβαίωση Κατεύθυνσης», σε μία ή περισσότερες θεμελιώδεις κατευθύνσεις (προσφέρονται συνολικά τέσσερις).
- Δεξιότητες διεπιστημονικού χαρακτήρα: Τα μαθηματικά από τη φύση τους υπηρετούν και αναμειγνύονται με πολλές άλλες επιστήμες. Ωστόσο, η διεπιστημονικότητα αποτελεί πλέον τη σύγχρονη τάση της επιστήμης καθώς παρέχει ισχυρή βάση στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Γι’ αυτό το Τμήμα Μαθηματικών του Π.Ι., προσφέρει αρκετά μαθήματα άλλων επιστημονικών πεδίων, όπως Μηχανική, Φυσική, Αστρονομία, Μετεωρολογία, Οικονομικά και Πληροφορική.
3.2 Υπολογισμός Βαθμού Πτυχίου
O βαθμός πτυχίου εκφράζεται στην κλίμακα 5-10 με ακρίβεια 2 δεκαδικών ψηφίων και ο τρόπος υπολογισμού του διαφοροποιείται ανάλογα με το Ακ. Έτος εισαγωγής του φοιτητή.
Εισαχθέντες κατά το Ακ. Έτος 1987-1988 έως και 2018-2019 Για τον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου πολλαπλασιάζεται ο βαθμός κάθε μαθήματος επί το συντελεστή βαρύτητας και το άθροισμα των επιμέρους γινομένων διαιρείται με το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας όλων των μαθημάτων.
Οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων υπολογίζονται ως εξής:
- Μαθήματα με 1-2 Δ.Μ. έχουν συντελεστή 1,0
- Μαθήματα με 3-4 Δ.Μ. έχουν συντελεστή 1,5
- Μαθήματα με >4 Δ.Μ. έχουν συντελεστή 2,0
Εισαχθέντες κατά το Ακ. Έτος 2019-2020 (Σ.Τ. 705/20.10.2021)
Για τον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου πολλαπλασιάζεται ο βαθμός κάθε μαθήματος με το πλήθος των πιστωτικών μονάδων και το άθροισμα των επιμέρους γινομένων διαιρείται με το άθροισμα των πιστωτικών μονάδων όλων των μαθημάτων, ήτοι με το 240.
Στο βαθμό του πτυχίου δίνεται ο χαρακτηρισμός:
- Άριστα αν 8,5 ≤ Βαθμός ≤ 10
- Λίαν Kαλώς αν 6,5 ≤ Βαθμός < 8,5 και
- Kαλώς αν 5,0 ≤ Βαθμός < 6,5
O βαθμός του πτυχίου όσων μετεγγράφονται ή κατατάσσονται στο Τμήμα Μαθηματικών καθώς επίσης και εκείνων που παρακολούθησαν μαθήματα σε άλλα Ιδρύματα μέσω προγραμμάτων των Α.Ε.Ι., υπολογίζεται με βάση τα κριτήρια που ορίζονται (Σ.Τ. 523/20-10-2010) στον σχετικό κανονισμό.
3.3 Παράρτημα διπλώματος
Το Παράρτημα Διπλώματος είναι προσωπικό έγγραφο το οποίο χορηγείται σε απόφοιτους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαζί με το πτυχίο τους. Σχεδιάστηκε από την Ουνέσκο και το Συμβούλιο της Ευρώπης ενώ η εφαρμογή του ψηφίστηκε το 2004 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Απόφαση 2241/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σχετικά με το ενιαίο κοινοτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων).
Στόχος του παραρτήματος είναι να παράσχει επαρκή ανεξάρτητα στοιχεία για τη βελτίωση της διεθνούς «διαφάνειας» και τη δίκαιη ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων σπουδών (διπλώματα, πτυχία, πιστοποιητικά κ.τ.λ.). Σχεδιάστηκε για να δίνει περιγραφή της φύσης, του επιπέδου, του υπόβαθρου, του περιεχομένου και του καθεστώτος των σπουδών οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το άτομο που αναγράφεται ονομαστικά στο πρωτότυπο του τίτλου στον οποίο επισυνάπτεται.
Το Παράρτημα Διπλώματος παρέχεται σε όλους τους φοιτητές του Τμήματος, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, την ημέρα της ορκωμοσίας τους. Απόφοιτοι προηγουμένων ετών παραλαμβάνουν το Παράρτημα Διπλώματος μετά από αίτησή τους στην Γραμματεία.
3.4 Κατευθύνσεις
Στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μαθηματικών έχουν συσταθεί Ομάδες Μαθημάτων Επιλογής συναφούς περιεχομένου (όχι κατ' ανάγκη στα στενά πλαίσια μιας ειδικότητας), τα οποία συνιστούν μαθήματα συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Οι θεματικές περιοχές καθώς και το πλήθος των μαθημάτων που καθορίζουν την κάθε κατεύθυνση, ορίζονται από τους Τομείς του Τμήματος.
Έτσι, για να χορηγηθεί μια κατεύθυνση, πρέπει να ικανοποιούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αναλύονται στη συνέχεια. Τονίζεται ότι, η κατεύθυνση δεν αναγράφεται στο Πτυχίο αλλά σε ξεχωριστή Βεβαίωση που φέρει τον τίτλο «Βεβαίωση Κατεύθυνσης», η οποία χορηγείται εφόσον ο φοιτητής πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησής της σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες ενός Οδηγού Σπουδών κατά τη διάρκεια της φοίτησής του/της (Σ.Τ. 710/22-12-2021). Επίσης, είναι δυνατόν, εφόσον ικανοποιούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, να χορηγηθούν Βεβαιώσεις για περισσότερες της μιας κατεύθυνσης.
Η επιλογή κατεύθυνσης, είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική για τους φοιτητές. Μπορεί κάποιος φοιτητής να πάρει πτυχίο χωρίς καμιά κατεύθυνση. Οι τρεις κλάδοι/κατευθύνσεις που προσφέρονται είναι:
- Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας
- Πληροφορικής
- Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
- Θεωρία Πιθανοτήτων & Στατιστικής (ΜΑΕ531)
- Γραμμικός Προγραμματισμός (ΜΑΕ631κ)
- Στατιστική Συμπερασματολογία (ΜΑΕ633)
- Παλινδρόμηση & Ανάλυση Διακύμανσης (ΜΑΕ733)
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
- Στοχαστικές Διαδικασίες (ΜΑΕ532)
- Θεωρία Συστημάτων Εξυπηρέτησης (ΜΑΕ634)
- Θεωρία Αποφάσεων-Bayes (ΜΑΕ731Α)
- Θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας (ΜΑΕ732α)
- Στατιστική Ανάλυση Δεδομένων (ΜΑΕ832)
- Διαχείριση Αποθεμάτων και Προγραμματισμός Παραγωγής (ΜΑΕ833)
- Μη Παραμετρική Στατιστική - Κατηγορικά Δεδομένα (ΜΑΕ835)
- Υπολογιστική Στατιστική (ΜΑΕ836)
- Ειδικά Θέματα Στατιστικής (ΜΑΕ837)
Για την απόκτηση της κατεύθυνσης της Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση:
- Στα τέσσερα (4) μαθήματα του καταλόγου Υποχρεωτικών Μαθημάτων Επιλογής του Τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας.
- Σε τουλάχιστον πέντε (5) εκ των μαθημάτων του καταλόγου Μαθημάτων Επιλογής του Τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
- Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων (ΜΑΕ581)
- Δομές Δεδομένων (ΜΑΕ681)
- Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός (ΜΑΕ647)
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
- Θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστικής (ΜΑΕ531)
- Στοχαστικές Διαδικασίες (ΜΑΕ532)
- Γραμμικός Προγραμματισμός (ΜΑΕ631κ)
- Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα (ΜΑΕ685)
- Βάσεις Δεδομένων & Ανάπτυξη Διαδ. Εφαρμογών (ΜΑΕ741)
- Θεωρία Υπολογισμού (ΜΑΕ745)
- Θεωρία Γραφημάτων (ΜΑΕ746)
- Αποδοτικοί Αλγόριθμοι (ΜΑΕ748)
- Υπολογιστική Στατιστική (ΜΑΕ836)
- Παράλληλοι Αλγόριθμοι και Συστήματα (ΜΑΕ840)
- Βελτιστοποίηση (ΠΛΗΡ002)
- Μηχανική Μάθηση (ΠΛΗΡ003)
- Εξόρυξη Δεδομένων (ΠΛΗΡ004)
Για την απόκτηση της κατεύθυνσης της Πληροφορικής, απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση σε οχτώ (8) μαθήματα, που ανήκουν στον κατάλογο Υποχρεωτικών Μαθημάτων Επιλογής του Τομέα Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών και στον κατάλογο των μη Υποχρεωτικών Μαθημάτων Επιλογής, ως εξής:
- Στα τρία (3) μαθήματα από τον κατάλογο Υποχρεωτικών Μαθημάτων Επιλογής του Τομέα Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών
- Σε πέντε (5) μαθήματα από τον κατάλογο Μη Υποχρεωτικών Μαθημάτων Επιλογής.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ MΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
- Γραμμικά και Μη Γραμμικά Κύματα (ΜΑΕ747)
- Αριθμητική Επίλυση Συνήθων Διαφορικών Εξισώσεων (ΜΑΕ744)
- Βιομαθηματικά (ΜΑΕ546α)
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
- Στοχαστικές Διαδικασίες (ΜΑΕ532)
- Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων (ΜΑΕ581)
- Αριθμητική Γραμμική Άλγεβρα (ΜΑΕ685)
- Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις (ΜΑΕ713)
- Συναρτησιακή Ανάλυση (ΜΑΕ719)
- Ρευστομηχανική (ΜΑΕ847)
Για την απόκτηση της κατεύθυνσης των Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών, απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση στα οχτώ (8) μαθήματα, που ανήκουν στον κατάλογο Υποχρεωτικών Μαθημάτων Επιλογής του Τομέα Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών και στον κατάλογο των μη Υποχρεωτικών Μαθημάτων Επιλογής, ως εξής:
- Στα τρία (3) μαθήματα από τον κατάλογο Υποχρεωτικών Μαθημάτων Επιλογής του Τομέα Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών
- Σε πέντε (5) μαθήματα από τον κατάλογο Μη Υποχρεωτικών Μαθημάτων Επιλογής.
3.5 Λήψη Πτυχίου Φοιτητών Προηγούμενων Προγραμμάτων Σπουδών
Οι φοιτητές που εισήχθησαν στο Τμήμα Μαθηματικών μέχρι και το Ακαδημαϊκό Έτος 2002-2003, παρακολούθησαν παλαιότερα Προγράμματα Σπουδών, εκτός και αν με αίτησή τους είχαν ζητήσει την ένταξή τους σε Νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Μέχρι το Ακαδημαϊκό Έτος 1976-1977 τα μαθήματα ήταν ετήσια. Το πρώτο Πρόγραμμα Σπουδών (Α) με εξάμηνα ξεκίνησε το 1977-1978 και είχε δύο Κατευθύνσεις (Κατεύθυνση Μαθηματικών και Κατεύθυνση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών), ενώ το δεύτερο Πρόγραμμα Σπουδών (Β) ξεκίνησε το Ακαδημαϊκό Έτος 1984-1985. Το τρίτο Πρόγραμμα Σπουδών (Γ) ξεκίνησε το Ακαδημαϊκό Έτος 2002-2003, τροποποίηση του οποίου αποτελεί το υπάρχον Πρόγραμμα Σπουδών. Για τη λήψη του πτυχίου των φοιτητών που ακολουθούν ένα από τα παλιά Προγράμματα Σπουδών, ισχύουν όσα αναφέρονται στον Κανονισμό Μεταβατικών Διατάξεων Προηγούμενων Προγραμμάτων Σπουδών.
3.6 Ορκωμοσία - Καθομολόγηση Πτυχιούχου
Φοιτητής που ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του/της και έλαβε πτυχίο δίνει καθομολόγηση ενώπιον του Πρύτανη, του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών και του Προέδρου του Τμήματος. Η ορκωμοσία δεν αποτελεί συστατικό τύπο της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών, είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση του εγγράφου τίτλου του πτυχίου. Πριν από την ορκωμοσία είναι δυνατόν να παρέχεται σχετική βεβαίωση για την επιτυχή περάτωση των σπουδών.
Η ορκωμοσία γίνεται συνήθως σε τελετή, με απαραίτητη την παρουσία των αποφοίτων, στο τέλος των εξεταστικών περιόδων Φεβρουαρίου Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, σε ημέρες που ορίζονται από την Κοσμητεία. Προκειμένου να χορηγηθούν η μεμβράνη του πτυχίου, αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό τελικής αναλυτικής βαθμολογίας, πρέπει ο φοιτητής να έχει καταθέσει ειδική αίτηση στη Γραμματεία.
3.7 Επαγγελματικά Δικαιώματα
Η ολοκλήρωση του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών οδηγεί στην απόκτηση Πτυχίου στα Μαθηματικά, το οποίο εφοδιάζει τον πτυχιούχο με επαγγελματικά δικαιώματα Μαθηματικού (ΠΕ-03). Ωστόσο, οι απόφοιτοι του Τμήματος Μαθηματικών έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π. ή άλλων φορέων σχετικά με την επιλογή διοριστέων στις Δημόσιες Υπηρεσίες, σε Τράπεζες, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Ν.Π.Δ.Δ. (ισότιμα με τα υπόλοιπα Τμήματα Μαθηματικών της Ελληνικής Επικράτειας), εφόσον στην προκήρυξη αναφέρεται το αντίστοιχο προσόν. Επιπλέον, μπορούν να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, το πτυχίο στα Μαθηματικά δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σπουδές που οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης καθώς και σε σπουδές που οδηγούν σε Διδακτορικό Δίπλωμα.
Άρθρο 4: Κανονισμοί Προγράμματος
- Κανονισμός Ακαδημαϊκού Συμβούλου Σπουδών
- Περιγράφει τη διαδικασία ανάθεσης και τις αρμοδιότητες του Συμβούλου, που περιλαμβάνουν την ακαδημαϊκή και επαγγελματική υποστήριξη των φοιτητών, την καθοδήγηση σε θέματα σπουδών και την αντιμετώπιση προσωπικών εμποδίων, με έμφαση στην επικοινωνία και την προστασία προσωπικών δεδομένων.
- Κανονισμός Αναγνώρισης Πιστωτικών Μονάδων
- Καθορίζει τη διαδικασία και τα κριτήρια αναγνώρισης μαθημάτων από προηγούμενες σπουδές ή διεθνή προγράμματα. Περιγράφονται οι απαιτήσεις αντιστοίχισης μαθημάτων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ο ρόλος της Επιτροπής Φοιτητικών Ζητημάτων και της Συνέλευσης.
- Κανονισμός Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης
- Καθορίζει την ανώτατη διάρκεια φοίτησης, με βάση την ελάχιστη διάρκεια σπουδών. Περιγράφει τις ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν για φοιτητές από κατατακτήριες εξετάσεις, διεθνή προγράμματα ή για όσους επηρεάζονται από σοβαρούς λόγους υγείας καθώς και μεταβατικές διατάξεις που διευκρινίζουν την εφαρμογή του κανονισμού για φοιτητές παλαιότερων ετών.
- Κανονισμός Αξιολόγησης σε Μάθημα από Τριμελή Επιτροπή
- Περιγράφει τη διαδικασία αξιολόγησης μαθημάτων από Τριμελή Επιτροπή για φοιτητές που έχουν αποτύχει τέσσερις φορές στο ίδιο μάθημα με τον ίδιο διδάσκοντα.
- Κανονισμός Διακοπής Φοίτησης Τμήματος Μαθηματικών και Κανονισμός Διακοπής Φοίτησης Π.Ι.
- Προβλέπουν τη δυνατότητα προσωρινής διακοπής της φοίτησης (έως δύο έτη), με αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας. Περιγράφουν αναλυτικά τη διαδικασία υποβολής αίτησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
- Κανονισμός Δήλωσης Μαθημάτων
- Καθορίζει τους τρεις τύπους δηλώσεων (Κανονική, Ανεσταλμένη, Πτυχιακής Εξεταστικής), τις περιόδους υποβολής και τους κανόνες κάθε τύπου. Αναφέρονται επίσης οι προθεσμίες και ο τρόπος υποβολής. Η Δήλωση Μαθημάτων είναι απαραίτητη για συμμετοχή σε εξετάσεις και λήψη συγγραμμάτων.
- Κανονισμός Εκπόνησης Πτυχιακής Εργασίας
- Καθορίζει τις διαδικασίες και προϋποθέσεις για την επιλογή και εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας. Περιγράφονται τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την επιλογή του φοιτητή καθώς και οι προδιαγραφές της εργασίας ώστε να κριθεί επιτυχής.
- Κανονισμός Εξετάσεων
- Καθορίζει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή εξετάσεων, περιλαμβάνοντας γραπτές και προφορικές μορφές, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως (σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας). Περιγράφονται οι υποχρεώσεις φοιτητών, εξεταστών, επιτηρητών, καθώς και ο ρόλος της Γραμματείας για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Επιπλέον, αναφέρονται οι διαδικασίες αναβολής, διακοπής ή ακύρωσης εξετάσεων και τήρησης του αδιάβλητου της διαδικασίας.
- Κανονισμός Κατ’ Εξαίρεση Υπέρβασης της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης
- Καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία για τη χορήγηση παράτασης φοίτησης σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρούς λόγους υγείας ή απώλειας ζωής κοντινών προσώπων. Περιγράφει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την αξιολόγηση από το Τμήμα και τη δυνατότητα περαιτέρω υπέρβασης, εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
- Κανονισμός Καταχώρησης Βαθμολογίας
- Καθορίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής και καταχώρησης βαθμολογίας στις εξετάσεις μαθημάτων. Περιγράφει τις διαδικασίες υποβολής βαθμολογίας, το δικαίωμα προβολής γραπτών, τις προϋποθέσεις διόρθωσης βαθμών και τη διαχείριση επιτυχών ή ανεπιτυχών αποτελεσμάτων.
- Κανονισμός Μερικής Φοίτησης Τμήματος Μαθηματικών και Κανονισμός Μερικής Φοίτησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Περιγράφουν τη διαδικασία που απαιτείται για τη μετάβαση και παραμονή σε καθεστώς μερικής φοίτησης, καθορίζοντας τον μέγιστο επιτρεπτό φόρτο μαθημάτων (ECTS) ανά εξάμηνο. Παρέχουν οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων, τη διάρκειά τους και τους όρους επανόδου σε πλήρη φοίτηση.
- Κανονισμός Μεταβατικών Διατάξεων Προηγούμενων Προγραμμάτων Σπουδών
- Περιγράφει τους όρους και τις διαδικασίες που διέπουν τη λήψη πτυχίου για φοιτητές που εισήχθησαν στο Τμήμα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Εστιάζει στις αλυσίδες αντιστοιχισμένων μαθημάτων, στον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου, στις απαιτήσεις σε υποχρεωτικά και επιλογής μαθήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε παλαιότερου προγράμματος σπουδών.
- Κανονισμός Παραπόνων και Ενστάσεων
- Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών και διοικητικών υπηρεσιών μέσω μιας συστηματικής διαδικασίας υποβολής, ανάλυσης και επίλυσης παραπόνων και ενστάσεων. Παρέχονται ορισμοί για τα παράπονα και τις ενστάσεις, ορίζεται το πεδίο εφαρμογής της πολιτικής για όλους τους κύκλους σπουδών, και περιγράφονται τα στάδια υποβολής και διαχείρισης των ζητημάτων με έμφαση στην προστασία προσωπικών δεδομένων και την έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών.
- Κανονισμός Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας
- Περιγράφει τη διαδικασία απόκτησης πιστοποίησης παιδαγωγικής επάρκειας από φοιτητές και αποφοίτους, τηρώντας τις νομοθετικές προβλέψεις. Περιλαμβάνει τα απαιτούμενα μαθήματα, τις θεματικές περιοχές (Παιδαγωγικά, Ψυχολογία, Διδακτική) και τις προϋποθέσεις επιλογής, συμμετοχής και επιτυχίας, ενώ διευκρινίζει τους κανόνες εφαρμογής και τις αντιστοιχίες μαθημάτων.
- Κανονισμός Πιστοποίησης Γνώσης Χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή
- Περιγράφει τη διαδικασία απόκτησης βεβαίωσης πιστοποίησης από τους αποφοίτους, απαραίτητης για θέσεις στο δημόσιο τομέα. Προσδιορίζει τα σχετικά μαθήματα Πληροφορικής που απαιτούνται καθώς και τις δυνατότητες αίτησης και λήψης βεβαίωσης.
- Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης
- Καθορίζει τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία επιλογής και τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη συμμετοχή φοιτητών σε χρηματοδοτούμενη πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ. Περιλαμβάνει πληροφορίες για τη διάρκεια, τους τομείς απασχόλησης, τη βαθμολόγηση και τα δικαιώματα συμμετοχής, καθώς και λεπτομέρειες για τη μοριοδότηση και τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων.
- Κανονισμός Σεμιναριακών Μαθημάτων
- Περιγράφει τη δομή, το περιεχόμενο και τη διαδικασία αξιολόγησης των μαθημάτων αυτών, τα οποία προσφέρονται σε προχωρημένα εξάμηνα ως μαθήματα επιλογής. Καθορίζει τα κριτήρια συμμετοχής, την παρακολούθηση, το μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων καθώς και τις υποχρεώσεις τους.
- Κανονισμός Τύπων Προπτυχιακών Μαθημάτων
- Ορίζει τις κατηγορίες μαθημάτων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, όπως Μαθήματα Ειδικού Υποβάθρου, Ειδίκευσης, Γενικών Γνώσεων και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων. Κάθε κατηγορία περιγράφεται βάσει του ρόλου της στη διεύρυνση των επιστημονικών γνώσεων ή των δεξιοτήτων των φοιτητών.
Άρθρο 5: Λοιπές Διατάξεις
Οι επιμέρους Κανονισμοί, στους οποίους γίνεται αναφορά στον παρόντα Κανονισμό, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντα Κανονισμού. Αυτοί οι επιμέρους Κανονισμοί δύνανται να αναθεωρούνται χωρίς να απαιτείται αναθεώρηση του συνόλου του παρόντα Κανονισμού.
Ο παρόν Κανονισμός δύναται να αναθεωρηθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών. Το ίδιο ισχύει για τους επιμέρους Κανονισμούς. Για οποιοδήποτε θέμα δεν καλύπτεται από τον παρόντα Κανονισμό, αρμόδιο όργανο είναι η Συνέλευση του Τμήματος, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών.