Undergraduate Department Pedagogical Competence

Από Κανονισμοί - Τμήμα Μαθηματικών
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Κανονισμός Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας Τμήματος Μαθηματικών

  • Ψηφίστηκε στη Συνέλευση Τμήματος 652/16-1-2019 και εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αριθμ. 1059/31-1-2019.
  • Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ημερομηνία ψήφισης του.
  • Για αποθήκευση ως PDF, επιλέξτε εκτύπωση και κάντε την σχετική επιλογή στη λίστα εκτυπωτών που θα εμφανιστεί.


Άρθρο 1

Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μαθηματικών χορηγεί βεβαίωση που πιστοποιεί την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, η οποία είναι διακριτή από τον τίτλο σπουδών (Πτυχίο) και η λήψη της οποίας γίνεται ταυτόχρονα με τη λήψη του πτυχίου ή έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου αποφοίτου. Η προαναφερθείσα βεβαίωση χορηγείται σε όσους εισήχθησαν το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 ή μετά από αυτό και για όσο χρονικό διάστημα αυτό προβλέπεται, μέσω της επιτυχούς εξέτασης σε ομάδα μαθημάτων παιδαγωγικής και διδακτικής.

Άρθρο 2

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 54 του ν. 4589/2019, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος (693/24-3-2021), η οποία εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (αριθμ. Συνεδρ. 1120/14.10.2021), κάθε ακαδημαϊκό έτος 12 απόφοιτοι του Τμήματος, εισαχθέντες το Ακ. Έτος 2015-2016 και μεταγενέστερα για όσο χρονικό διάστημα αυτό προβλέπεται, μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα του ισχύοντος εγκεκριμένου Προγράμματος που οδηγούν στη χορήγηση της Βεβαίωσης Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, έπειτα από επιτυχή εξέταση σε αυτά.

Άρθρο 3

Σύμφωνα με την παρ. 2β΄του άρθρου 66 του Ν. 4589/2019, όσοι εισήχθησαν μέχρι και το  ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 σε καθηγητικές σχολές, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν.3194/2003 (Α΄ 267), όπως ισχύει, κατέχουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια που θεωρείται ενσωματωμένη στο πτυχίου τους και δεν παίρνουν ξεχωριστή βεβαίωση.

Άρθρο 4

Για τη λήψη της βεβαίωσης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας απαιτείται:

  1. η επιτυχής εξέταση σε ένα μάθημα παιδαγωγικού περιεχομένου (6 ECTS) και σε ένα μάθημα περιεχομένου ψυχολογίας (6 ECTS), από αυτά που ανήκουν στη θεματική περιοχή "Θέματα Εκπαίδευσης και Αγωγής",
  2. η επιτυχής εξέταση στα μαθήματα που ανήκουν στη θεματική περιοχή "Θέματα Μάθησης και Διδασκαλίας", ήτοι στα μαθήματα “Θεωρία Αριθμών” και “Θεμελιώδεις Έννοιες των Μαθηματικών” (7,5 + 7,5 E.C.T.S.), και
  3. η επιτυχής εξέταση σε μάθημα ή μαθήματα που ανήκουν στη θεματική περιοχή "Ειδική Διδακτική και Πρακτική Άσκηση".


Άρθρο 5

Στην θεματική περιοχή "Θέματα εκπαίδευσης και αγωγής" οι φοιτητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε δύο από τα παρακάτω μαθήματα (6+6 E.C.T.S.) και σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό για τη λήψη πτυχίου, ήτοι σε ένα μάθημα Παιδαγωγικής και σε ένα μάθημα Ψυχολογίας.

Η παρακάτω λίστα μαθημάτων ταυτίζεται με τη λίστα των προσφερόμενων μαθημάτων από το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά το Ακ. Έτος 2018 - 2019 και δύναται να τροποποιείται και να συμπληρώνεται κάθε Ακ. Έτος, ύστερα από απόφαση της Συνέλευσης.

  1. (Π2Ε043) Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ι: Εκπαίδευση και Κοινωνικές Ανισότητες
  2. (Π4Ε003) Εισαγωγή στην Παιδαγωγική: Παιδαγωγικές Ιδέες και Εκπαίδευση
  3. (ΦΒΕ015) Φιλοσοφία της Παιδείας
  4. (Π1Ε002) Ιστορία της Εκπαίδευσης Ι
  5. (Ψ1Ε049) Εισαγωγή στην Ψυχολογία
  6. (Π5Ε004) Θεωρίες της Αγωγής: Θεωρίες Κοινωνικοποίησης και Αγωγή
  7. (Ψ2Ε052) Κοινωνική Ψυχολογία Ι
  8. (Π5Ε003) Παιδαγωγική Ψυχολογία Ι: Θεωρίες Μάθησης


Για τη λήψη του πτυχίου υπολογίζονται μόνο μαθήματα από την θεματική περιοχή “Θέματα Εκπαίδευσης και Αγωγής” που αντιστοιχούν σε 12 E.C.T.S και όχι σε περισσότερες, με την προϋπόθεση ότι το ένα μάθημα είναι Ψυχολογίας και το άλλο Παιδαγωγικού περιεχομένου, σύμφωνα με την παρακάτω αντιστοίχιση. Σε περίπτωση επιτυχούς εξέτασης σε Μαθήματα με περισσότερες από 12 E.C.T.S. από τη συγκεκριμένη θεματική περιοχή, αυτά αναγράφονται στην Αναλυτική Βαθμολογία και στο Παράρτημα Διπλώματος.

Για το Ακ. Έτος 2024-2025 και για τους εισακτέους μέχρι και το 2023-2024, ή για όσο αυτό προβλέπεται, ισχύουν όσα περιγράφονται παρακάτω, ενώ επισημαίνεται ότι κριτήριο επιλογής των φοιτητών/φοιτητριών στα μαθήματα αυτά αποτελεί η σειρά προτεραιότητας, όπως αυτή προκύπτει από τη δήλωση στο Φοιτητολόγιο του Πανεπιστημίου.

  1. (Π2Ε043) Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ι: Εκπαίδευση και Κοινωνικές Ανισότητες (παιδαγωγικού περιεχομένου). Το μάθημα αυτό αντιστοιχίζεται με ένα εκ των μαθημάτων του Τμήματος Φιλοσοφίας:
    • Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης: Ζητήματα Κοινωνικών Ανισοτήτων, Διδάσκων: Χ. Ζάγκος
    • Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Διδάσκων: Χ. Ζάγκος
  2. (Π4Ε003) Εισαγωγή στην Παιδαγωγική: Παιδαγωγικές Ιδέες και Εκπαίδευση (παιδαγωγικού περιεχομένου). Το μάθημα αυτό αντιστοιχίζεται με ένα εκ των μαθημάτων του Τμήματος Φιλοσοφίας:
    • Εισαγωγή στην Παιδαγωγική: Παιδαγωγικές Ιδέες και Εκπαίδευση, Διδάσκων: Κ. Γκαραβέλας
    • Εισαγωγή στη Διδακτική/Μεθοδολογία, Διδάσκων: Κ. Γκαραβέλας
  3. (ΦΒΕ015) Φιλοσοφία της Παιδείας, Διδάσκων κ. Π. Ηλιόπουλος, του Τμήματος Φιλοσοφίας (παιδαγωγικού περιεχομένου)
  4. (Π1Ε002) Ιστορία της Εκπαίδευσης Ι (παιδαγωγικού περιεχομένου). Το μάθημα αυτό αντιστοιχίζεται με τα μαθήματα του Τμήματος Φιλοσοφίας:
    • Κοινωνιολογική Θεωρία: Εκπαιδευτικές Προεκτάσεις, Διδάσκων Χ. Ζάγκος
    • Ιστορία της Εκπαίδευσης Ι, Διδάσκουσα Α. Νέγρη
  5. (Ψ1Ε049) Εισαγωγή στην Ψυχολογία (ψυχολογία). Αντιστοιχίζεται με ένα εκ των μαθημάτων του Τμήματος Ψυχολογίας:
    • Εκπαιδευτική Ψυχολογία με διδάσκουσα την κ. Καραγιάννη-Καραγιαννοπούλου (χειμερινό εξάμηνο, έως 30 φοιτητές/τριες θα γίνουν δεκτοί)
    • Κλινική Ψυχολογία Ι: Προσανατολισμοί και Στοιχεία Ψυχοπαθολογίας, με διδάσκουσα την κ. Παλαιολόγου (χειμερινό εξάμηνο, έως 100 φοιτητές/τριες θα γίνουν δεκτοί)
  6. (Π5Ε004) Θεωρίες της Αγωγής: Θεωρίες Κοινωνικοποίησης και Αγωγή (παιδαγωγικού περιεχομένου). Αντιστοιχίζεται με τα:
    • Παιδαγωγικά Συμπεράσματα Θεωρία Κινήτρων, Διδάσκουσα: Α. Μίχου
    • Θεωρίες Αγωγής και Κοινωνικοποίησης: Παιδαγωγική Αλληλεπίδραση. Διδάσκουσα υπό διορισμό.
  7. (Ψ2Ε052) Κοινωνική Ψυχολογία Ι (ψυχολογία). Αντιστοιχίζεται με το:
    • Κοινωνική Ψυχολογία Ι του Τμήματος Ψυχολογίας, με συμβασιούχο διδάσκοντα (εαρινό εξάμηνο, έως 30 φοιτητές/τριες θα γίνουν δεκτοί)
  8. (Π5Ε003) Παιδαγωγική Ψυχολογία Ι: Θεωρίες Μάθησης (ψυχολογία). Αντιστοιχίζεται με ένα εκ των μαθημάτων:
    • Αναπτυξιακή Ψυχολογία ΙΙ: Παιδική και Εφηβική Ηλικία του Τμήματος Ψυχολογίας, με διδάσκοντα τον κ. Παπασταθόπουλο (εαρινό εξάμηνο, έως 60 φοιτητές/τριες θα γίνουν δεκτοί)
    • Παιδαγωγική Ψυχολογία Ι του Τμήματος Φιλοσοφίας, Διδάσκουσα: Α. Μίχου.
    • Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων, Διδάσκυσα: Α. Μίχου.


Άρθρο 6

Στην θεματική περιοχή “Θέματα Μάθησης και Διδασκαλίας” οι φοιτητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς στα μαθήματα “Θεωρία Αριθμών” και “Θεμελιώδεις Έννοιες των Μαθηματικών” (7,5 + 7,5 ECTS), τα οποία προσφέρονται στο 1ο έτος σπουδών του Τμήματος. Τα μαθήματα δύνανται να περιλαμβάνουν και πιλοτικές - εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και εξάσκηση των φοιτητών στη διδασκαλία των Μαθηματικών.

Άρθρο 7

Στη θεματική περιοχή “Ειδική Διδακτική και Πρακτική Άσκηση”, απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα μαθήματα:

  • Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση των Μαθηματικών (ΜΑΕ649)
  • Ευκλείδεια και μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες (ΜΑΕ727)
  • Ιστορία των Μαθηματικών (ΜΑΕ501)
  • Διδακτική των Μαθηματικών (ΜΑΕ805)
  • Πρακτική Άσκηση στην Εκπαίδευση


Οι Τομείς του Τμήματος, κατά μήνα Μάιο, επικαιροποιούν τον προαναφερόμενο κατάλογο, προκειμένου αυτός να ισχύσει για το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής εξέταση σε έστω και ένα μάθημα που εντάσσεται ή εντάχθηκε κατά το παρελθόν, στον κατάλογο των μαθημάτων αυτής της θεματικής περιοχής, αίρει την υποχρέωση επιτυχούς εξέτασης σε μάθημα αυτής της θεματικής περιοχής οποτεδήποτε στο μέλλον, ανεξαρτήτως μεταβολών σε αυτόν τον κατάλογο.

Προσφέρονται μόνο τα ακόλουθα μαθήματα:

  • Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση των Μαθηματικών (ΜΑΕ649)
  • Ευκλείδεια και μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες (ΜΑΕ727)
  • Διδακτική των Μαθηματικών (ΜΑΕ805)


Η επιλογή των φοιτητών, σε καθένα από αυτά τα μαθήματα, γίνεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

  • Εφαρμόζεται ο Κανονισμός που διέπει την επιλογή φοιτητών σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα.
  • Προτεραιότητα έχουν οι φοιτητές που έχουν ήδη κατοχυρώσει τις περισσότερες Πιστωτικές Μονάδες.
  • Τους επιπρόσθετους κανόνες ανά μάθημα, όπως αυτοί παρατίθενται στη συνέχεια.


Οι επιπρόσθετοι κανόνες ανά μάθημα είναι οι ακόλουθοι:

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση των Μαθηματικών (ΜΑΕ649)

Το μάθημα είναι υποχρεωτικής παρακολούθησης και μπορεί να δηλωθεί από φοιτητές που μέχρι και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος Ακαδημαϊκού Έτους έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε μαθήματα που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 90 Πιστωτικές Μονάδες και οι οποίοι έχουν εισαχθεί από το 2015-2016 και έπειτα. Σε κάθε περίπτωση, το μάθημα δεν επιτρέπεται να δηλωθεί από φοιτητές που έχουν ήδη εξεταστεί επιτυχώς σε έστω και ένα μάθημα που εντάσσεται ή κατά το παρελθόν έχει ενταχθεί σε αυτή τη θεματική περιοχή. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η συμπερίληψη του μαθήματος σε οποιαδήποτε Δήλωση Μαθημάτων στην οποία συμπεριλαμβάνεται έστω και ένα άλλο μάθημα που εντάσσεται σε αυτή τη θεματική περιοχή. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 40 φοιτητές.

Ευκλείδεια και μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες (ΜΑΕ727)

Δεν υφίστανται επιπρόσθετοι κανόνες.

Ιστορία των Μαθηματικών (ΜΑΕ501)

Το μάθημα μπορεί να δηλωθεί από φοιτητές που μέχρι και την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου του προηγούμενου Ακαδημαϊκού Έτους έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε μαθήματα που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 120 Πιστωτικές Μονάδες και οι οποίοι έχουν εισαχθεί από το 2015-2016 και έπειτα. Σε κάθε περίπτωση, το μάθημα δεν επιτρέπεται να δηλωθεί από φοιτητές που έχουν ήδη εξεταστεί επιτυχώς σε έστω και ένα μάθημα που εντάσσεται ή κατά το παρελθόν έχει ενταχθεί σε αυτή τη θεματική περιοχή. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η συμπερίληψη του μαθήματος σε οποιαδήποτε Δήλωση Μαθημάτων στην οποία συμπεριλαμβάνεται έστω και ένα άλλο μάθημα που εντάσσεται σε αυτή τη θεματική περιοχή. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 40 φοιτητές.

Διδακτική των Μαθηματικών (ΜΑΕ805)

Το μάθημα αυτό αντιστοιχίζεται με τα μαθήματα: ΜΑΕ503 Διδακτική των Μαθηματικών Ι (3 ECTS και 1,5δ.μ.) και ΜΑΕ602 Διδακτική των Μαθηματικών ΙΙ (3 ECTS και 1,5 Δ.Μ.). Το μάθημα ΜΑΕ503, είναι υποχρεωτικής παρακολούθησης και μπορεί να δηλωθεί από φοιτητές που μέχρι και την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου του προηγούμενου Ακαδημαϊκού Έτους έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε μαθήματα που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 90 Πιστωτικές Μονάδες και οι οποίοι έχουν εισαχθεί από το 2015-2016 και έπειτα. Σε κάθε περίπτωση, το μάθημα δεν επιτρέπεται να δηλωθεί από φοιτητές που έχουν ήδη εξεταστεί επιτυχώς σε έστω και ένα μάθημα που εντάσσεται ή κατά το παρελθόν έχει ενταχθεί σε αυτή τη θεματική περιοχή. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η συμπερίληψη του μαθήματος σε οποιαδήποτε Δήλωση Μαθημάτων στην οποία συμπεριλαμβάνεται έστω και ένα άλλο μάθημα που εντάσσεται σε αυτή τη θεματική περιοχή. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 32 φοιτητές. Το μάθημα ΜΑΕ602 είναι υποχρεωτικής παρακολούθησης και απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον στους φοιτητές που εξετάστηκαν επιτυχώς στο μάθημα ΜΑΕ503 το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές που επιλέγονται στο μάθημα ΜΑΕ503 Διδακτική των Μαθηματικών Ι υποχρεούνται να δηλώσουν και το μάθημα ΜΑΕ602 Διδακτική των Μαθηματικών ΙΙ στο αμέσως επόμενο εξάμηνο του ίδιου ακαδημαϊκού έτους.

Πρακτική Άσκηση στην Εκπαίδευση

Δεν υφίστανται επιπρόσθετοι κανόνες.