Undergraduate Department Exams: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας |
μ Ο Regulations-mw-admin μετακίνησε τη σελίδα Under math exams στην Undergraduate Department Exams χωρίς να αφήσει ανακατεύθυνση |
||
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
(Καμία διαφορά)
|
Τελευταία αναθεώρηση της 09:19, 21 Οκτωβρίου 2024
Κανονισμός Εξετάσεων Τμήματος Μαθηματικών
- Ψηφίστηκε στη Συνέλευση Τμήματος 696/23-06-2021.
- Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ημερομηνία ψήφισης του.
- Μεταβλήθηκε στη Συνέλευση Τμήματος 766/23-09-2024.
- Για αποθήκευση ως PDF, επιλέξτε εκτύπωση και κάντε την σχετική επιλογή στη λίστα εκτυπωτών που θα εμφανιστεί.
Γενικά
- Ο παρών Κανονισμός Εξετάσεων (Κ.Ε.) περιέχει τις βασικές διατάξεις που καθορίζουν το πλαίσιο των εξεταστικών διαδικασιών του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Π. Ι.). Οι εξετάσεις του Τμήματος γίνονται δια ζώσης στις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου που στεγάζεται στο Π.Ι. Μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας (π.χ., λόγω επιβολής μέτρων εξαιτίας υγειονομικού κινδύνου), δύναται η διεξαγωγή εξ αποστάσεως εξετάσεων μετά από δικαιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) του Τμήματος (Σύνδεσμος 1). Η διαδικασία ελέγχου των γνώσεων των φοιτητών σε καθένα από τα Μαθήματα του Προπτυχιακού ή/και του Μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών καθορίζεται από τον εκάστοτε διδάσκοντα (ή, διδάσκοντες, σε περίπτωση συνδιδασκαλίας), ο οποίος οργανώνει γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις (Σύνδεσμος 2).
- Αρμόδιο όργανο για την τήρηση, συμπλήρωση, τροποποίηση, καθώς και την ερμηνεία του παρόντος κανονισμού είναι η Γ.Σ. του Τμήματος. Αρμοδιότητα επίλυσης θεμάτων που δεν προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό και δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, έχουν ο υπεύθυνος της εξέτασης, ο Πρόεδρος του Τμήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ. Σ.) και η Γ. Σ. του Τμήματος.
Άρθρο 1: Γενικές διατάξεις
- Δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση ενός Μαθήματος έχουν μόνον οι φοιτητές που έχουν εμπρόθεσμα δηλώσει το Μάθημα στη Δήλωση Μαθημάτων και στη Δήλωση Μαθημάτων Πτυχιακής Εξέτασης που οφείλουν να υποβάλλουν μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Γραμματείας (Πύλη του Φοιτητολογίου) μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από την Γραμματεία του Τμήματος στην αρχή κάθε εξαμήνου (Σύνδεσμος 3).
- Ο ημερολογιακός προσδιορισμός των εξεταστικών περιόδων του εκάστοτε Ακαδημαϊκού Έτους ορίζεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και, στη συνέχεια, εξειδικεύεται από τη Γ.Σ. του Τμήματος.
- Τη γενική εποπτεία για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων των Εξεταστικών Περιόδων έχουν ο Πρόεδρος και οι Διευθυντές των Τομέων, ήτοι το Δ. Σ. του Τμήματος (Σύνδεσμος 4).
- Αρμόδια για την κατάρτιση του Προγράμματος των Εξετάσεων (Π.Ε.) όλου του Ακαδημαϊκού Έτους είναι η Επιτροπή Ωρολογίου Προγράμματος (Ε.Ω.Π.) η οποία ορίζεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος.
- Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης, ή/και της ημερομηνίας λήξης της Εξεταστικής Περιόδου μπορεί να αποφασιστεί σε ιδιαιτέρως σοβαρές περιπτώσεις και έπειτα από σχετική απόφαση που λαμβάνει η Γ. Σ. του Τμήματος (Σύνδεσμος 5).
- Αναβολή εξέτασης ενός ή περισσοτέρων Μαθημάτων μπορεί να αποφασιστεί σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, έπειτα από απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος, ή, αν δεν επαρκεί ο χρόνος για τη σύγκλησή της, ύστερα από απόφαση του Προέδρου του Τμήματος.
- Διακοπή εξέτασης μπορεί να γίνει μόνο για λόγους που καθιστούν αδύνατη την ομαλή και αδιάβλητη ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας, ή, την επεξεργασία των απαντήσεων των θεμάτων.
- Ακύρωση της εξέτασης μπορεί να αποφασιστεί τόσο κατά την διάρκεια της εξέτασης όσο και σε μεταγενέστερο χρόνο (Σύνδεσμος 6), μετά από εμπεριστατωμένη εισήγηση του εξεταστή και σχετική απόφαση που λαμβάνει o Πρόεδρος του Τμήματος.
- Σε περίπτωση αναβολής, διακοπής ή ακύρωσης εξέτασης ενός ή περισσοτέρων Μαθημάτων, η νέα εξέταση δέον όπως διενεργείται μετά το πέρας των εξετάσεων των υπολοίπων Μαθημάτων της Εξεταστικής Περιόδου, και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, αρχής γενομένης από την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου (Σύνδεσμος 7).
Άρθρο 2: Επιτροπή Ωρολογίου Προγράμματος
- Η κατάρτιση του Π.Ε. της εκάστοτε Εξεταστικής Περιόδου ενός Ακαδημαϊκού Έτους αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ε.Ω.Π.
- Μετά τον ορισμό της και σε εύλογο χρονικό διάστημα εντός του Ακαδημαϊκού Έτους, η Ε.Ω.Π. καταρτίζει το Π.Ε. του τρέχοντος Ακαδημαϊκού Έτους (Σύνδεσμος 8) και εισηγείται την τελική μορφή του Προγράμματος στον Πρόεδρο του Τμήματος (Σύνδεσμος 9).
- Τροποποιήσεις στο Π.Ε. μπορούν να γίνουν μετά από εμπεριστατωμένα αιτήματα προς την Ε.Ω.Π., σχετική εισήγηση της Επιτροπής και απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος, ή, σε περίπτωση αδυναμίας έγκαιρης σύγκλησής της, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Τμήματος (Σύνδεσμος 10).
Άρθρο 3: Η Γραμματεία του Τμήματος
- H Γραμματεία του Τμήματος είναι αρμόδια για την έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών, με κάθε πρόσφορο τρόπο (αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά μέσα καθώς και στους πίνακες ανακοινώσεων του Τμήματος), για θέματα σχετικά με τις εξετάσεις (Σύνδεσμος 11).
- Μετά την έγκριση του Π.Ε. από τη Γ.Σ. του Τμήματος, η Γραμματεία φροντίζει για την άμεση ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στους πίνακες ανακοινώσεων στο κτίριο του Τμήματος, και, για την αποστολή ενημερωτικού μηνύματος προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος (Σύνδεσμος 12).
- Στον εκάστοτε υπεύθυνο των εξετάσεων διατίθεται από τους επιφορτισμένους με τη γραμματειακή υποστήριξη των Τομέων του Τμήματος επαρκής αριθμός από σφραγισμένες κόλλες για τη διενέργεια όλων των γραπτών εξετάσεων της εξεταστικής περιόδου.
- Η Γραμματεία του Τμήματος παραλαμβάνει αιτήματα φοιτητών (συμπεριλαμβανομένων και αιτημάτων ΦμεA) σχετικά με τη συμμετοχή τους σε Εξετάσεις, τα προωθεί στα αρμόδια όργανα του Τμήματος και επικοινωνεί τις σχετικές αποφάσεις στους ενδιαφερόμενους φοιτητές (Σύνδεσμος 13).
Άρθρο 4: Υπεύθυνοι εξέτασης
- Με τον όρο "εξεταστής / υπεύθυνος της εξέτασης" νοείται ο διδάσκων στον οποίο έχει ανατεθεί η διδασκαλία ενός Μαθήματος κατά την διάρκεια ενός Ακαδημαϊκού Έτους και είναι ο εκ του νόμου αρμόδιος για τη διενέργεια της εξέτασης του Μαθήματος, ή, το μέλος του Τμήματος στο οποίο έχει ανατεθεί από την Γ.Σ. του Τμήματος η διενέργεια της εξέτασης ενός Μαθήματος (όπως π.χ., σε περιπτώσεις αδειών, συνταξιοδοτήσεων κ.λ.π.) (Σύνδεσμος 14).
- Οι εξεταστές είναι αρμόδιοι για την οργάνωση (Σύνδεσμος 15) καθώς και την ομαλή, απρόσκοπτη και αδιάβλητη πραγματοποίηση της εξέτασης (Σύνδεσμος 16) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
4.1. Γενικές διατάξεις
- Οι εξεταστές οφείλουν να γνωστοποιούν σε εύλογο χρονικό σημείο στους φοιτητές τον τύπο της εξέτασης (π.χ. προφορικές εξετάσεις, δια ζώσης, εξ’ αποστάσεως, μικτές διαδικασίες κ.λ.π.). Ο εξεταστής έχει το δικαίωμα να καλέσει όλους ή ορισμένους φοιτητές σε συμπληρωματική προφορική εξέταση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται με παρουσία ενός ακόμη επιτηρητή.
- Οι υπεύθυνοι εξέτασης έχουν την διακριτική ευχέρεια να λαμβάνουν κάθε, κατά την γνώμη τους, πρόσφορο μέτρο που αποσκοπεί στην διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων (Σύνδεσμος 17).
- Σε περίπτωση διαπίστωσης προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εξέτασης (π.χ. παραλείψεων, έκτακτων περιστατικών, παραβάσεων του παρόντος κανονισμού κ.λ.π.), ο εξεταστής ενημερώνει τον Πρόεδρο του Τμήματος, δύναται δε, εντός τριών (3) ημερών, να παραδώσει στον Πρόεδρο του Τμήματος γραπτή αναφορά του συμβάντος (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων των φοιτητών ή και επιτηρητών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό).
- Η ανάρτηση της βαθμολογίας στη πύλη του Φοιτητολογίου είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε εξεταστή και δέον να γίνεται εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
4.2. Εξετάσεις δια ζώσης
- Τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, οι εξεταστές των Μαθημάτων γνωστοποιούν, στον Διευθυντή του Τομέα, όταν το μάθημα είναι ενταγμένο σε κάποιον Τομέα, ή, διαφορετικά, στον Πρόεδρο του Τμήματος, τον αριθμό των επιτηρητών που εκτιμούν ότι είναι απαραίτητος για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων προκειμένου να καταρτιστεί Πρόγραμμα Επιτηρήσεων.
- Οι εξεταστές προσέρχονται στην εξέταση τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εξέτασης, προκειμένου να διευθετηθούν θέματα που αφορούν την εξέταση. Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιουδήποτε θέματος που μπορεί θέσει εν αμφιβόλω την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή της Εξέτασης, ο εξεταστής ενημερώνει εγκαίρως τον Διευθυντή Τομέα ή/και τον Πρόεδρο.
- Ο εξεταστής (και μόνον αυτός) μπορεί να αποφασίσει σύμπτυξη αιθουσών (Σύνδεσμος 18).
- Μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας και μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ δύο εβδομάδων, οι εξεταστές οφείλουν να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα στην οποία θα δεχθούν τους φοιτητές που επιθυμούν να δουν το γραπτό τους, και να ενημερωθούν για την διόρθωση και την βαθμολογία του. Η διαδικασία αυτή ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Μαθήματος ή/και στον πίνακα Ανακοινώσεων στο ισόγειο του κτιρίου του Τμήματος.
Άρθρο 5: Επιτηρητές
Εν δυνάμει καθήκοντα επιτηρητή μπορούν να εκτελούν τα μέλη Δ.Ε.Π., τα μέλη Ε.Ε.Δ.Ι.Π., Ε.Ε.Π., Ε.Τ.Ε.Π., οι κάθε είδους διδάσκοντες που κατά το διάστημα των εξετάσεων υπηρετούν στο Τμήμα, οι πανεπιστημιακοί υπότροφοι, οι αποσπασμένοι από την πρωτοβάθμια ή και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και οι υποψήφιοι διδάκτορες. Σε περίπτωση που ο αριθμός αυτών δεν είναι επαρκής, επικουρικός ρόλος δύναται να ανατίθεται και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.
5.1. Γενικές διατάξεις
- Οι επιτηρητές που έχουν οριστεί για την εξέταση ενός Μαθήματος προσέρχονται στην εξέταση τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξής της, προκειμένου να διευθετήσουν θέματα που αφορούν την διεξαγωγή της (Σύνδεσμος 19) και παραμένουν μέχρι τη λήξη της, εκτός και αν ενημερωθούν διαφορετικά από τον υπεύθυνο της εξέτασης.
- Οι επιτηρητές ενημερώνονται για το Πρόγραμμα Επιτηρήσεων που τους αντιστοιχεί με ηλεκτρονικό μήνυμα (ή με άλλο πρόσφορο τρόπο) από τον υπεύθυνο κατάρτισης του Προγράμματος (Σύνδεσμος 20), τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου (Σύνδεσμος 21).
- Καθήκοντα των επιτηρητών είναι η κατανομή των φοιτητών στους χώρους της εξέτασης, η διανομή θεμάτων και φύλλων απαντήσεων, η συλλογή των γραπτών και η παράδοσή τους στον εξεταστή αμέσως μετά το πέρας της εξέτασης, και, γενικότερα, η μέριμνα για την ομαλή διεξαγωγή της εξέτασης (Σύνδεσμος 22).
5.2. Εξετάσεις δια ζώσης
- Πριν την έναρξη της εξέτασης οι επιτηρητές ενημερώνουν τους συμμετέχοντες για την κατανομή τους στις αίθουσες και υποδεικνύουν τον τρόπο τοποθέτησής τους στην κάθε αίθουσα (Σύνδεσμος 23).
- Πριν από τη διανομή των θεμάτων οι επιτηρητές φροντίζουν για την απομάκρυνση από τα έδρανα εξέτασης αντικειμένων σχετικών με την εξέταση και τα οποία δεν έχουν την έγκριση των εξεταστών (Σύνδεσμος 24).
- Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης οι επιτηρητές έχουν ως αποκλειστικό καθήκον τους την αποτελεσματική και διακριτική επιτήρηση της εξεταστικής διαδικασίας (Σύνδεσμος 25).
- Αν διαπιστωθεί συμμετοχή σε εξέταση φοιτητή χωρίς αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, οι επιτηρητές οφείλουν, αμελλητί, να ενημερώσουν τον εξεταστή.
- Σε περίπτωση ερωτήσεων από πλευράς εξεταζομένων σχετικά με τα θέματα της εξέτασης, οι επιτηρητές οφείλουν να ενημερώσουν τον υπεύθυνο της εξέτασης του Μαθήματος. Οι επιτηρητές δεν έχουν αρμοδιότητα διατύπωσης διευκρινήσεων ή απαντήσεων σε ερωτήματα σχετικά με τα θέματα της εξέτασης.
- Στην αίθουσα της εξέτασης επιτρέπεται η παρουσία μόνο του εξεταστή, των επιτηρητών και των εξεταζόμενων φοιτητών.
- Οι επιτηρητές, αν διαπιστώσουν ή έχουν βάσιμες υποψίες ότι διαπράττεται παράβαση των κανόνων συμμετοχής στην εξέταση, οφείλουν:
- Να διασφαλίσουν έμπρακτα τη διακοπή και τη μελλοντική αποτροπή της παράβασης. Προς αυτή την κατεύθυνση, δύνανται να ζητήσουν τη μετακίνηση φοιτητών σε άλλη θέση, να αφαιρέσουν και να παρακρατήσουν με σύννομο τρόπο υλικό που δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στην κατοχή των φοιτητών κατά τη διάρκεια της εξέτασης και να καταγράψουν στοιχεία που σχετίζονται με το περιστατικό συμπεριλαμβανομένων στοιχείων ταυτοποίησης φοιτητών.
- Να ενημερώσουν αμελλητί τον υπεύθυνο εξέτασης, παρέχοντας του όλες τις πληροφορίες που γνωρίζουν σχετικά με το περιστατικό.
- Ο υπεύθυνος της εξέτασης έχει ταυτόχρονα και την ιδιότητα του επιτηρητή, ακόμα και αν δεν είναι καταγεγραμμένος στον κατάλογο των επιτηρητών.
- Ο υπεύθυνος της εξέτασης, εφόσον κρίνει ότι έχει τελεστεί παράβαση των κανόνων συμμετοχής στην εξέταση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και κατά την αποκλειστική κρίση του, δύναται:
- να αφαιρέσει από τους εμπλεκόμενους φοιτητές το γραπτό και το δικαίωμα παραμονής στον χώρο της εξέτασης, και παράλληλα
- να μη λάβει υπόψη το περιεχόμενό του γραπτού, ως προς την αξιολόγηση και τη διόρθωση του, και να θέσει σε αυτό τον βαθμό μηδέν.
- Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται να παραμείνουν λιγότεροι από δύο εξεταζόμενοι φοιτητές στην αίθουσα.
- Η αρμοδιότητα για την τήρηση του χρόνου διάρκειας της εξέτασης ανήκει στους επιτηρητές. (Σύνδεσμος 26). Μόλις παρέλθει η καθορισμένη για την εξέταση προθεσμία οι επιτηρητές οφείλουν να διακόψουν τους εξεταζόμενους και να παραλάβουν τα γραπτά.
- Μετά το τέλος της εξέτασης οι επιτηρητές καταμετρούν τα γραπτά, και, εφόσον ο αριθμός τους συμπίπτει με τον αριθμό των εξεταζομένων κατά την έναρξη της εξέτασης στην αίθουσα, παραδίδουν τα γραπτά στον εξεταστή (Σύνδεσμος 27). Σε περίπτωση ασυμφωνίας του αριθμού των παραληφθέντων γραπτών με τον αριθμό των συμμετεχόντων που καταγράφηκε κατά την έναρξη της εξέτασης, προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες για την εξακρίβωση του λόγου ασυμφωνίας και ενημερώνουν άμεσα τον εξεταστή.
Άρθρο 6: Εξεταζόμενοι
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης οι συμμετέχοντες οφείλουν να τηρούν τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού και να ακολουθούν τις υποδείξεις των επιτηρητών και των εξεταστών. Σε οποιαδήποτε μορφής εξέταση, τα γραπτά κείμενα (εργασίες, απαντήσεις σε θέματα ανάπτυξης, επιλογή απαντήσεων κ.λ.π.) που θα παραδώσει ο εκάστοτε εξεταζόμενος καθώς και οι απαντήσεις του σε προφορικά ερωτήματα που ενδεχομένως τεθούν, θα πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά προϊόν δικής του προσωπικής πνευματικής προσπάθειας και μόνον.
6.1. Εξετάσεις δια ζώσης
- Κάθε εξεταζόμενος οφείλει να παρουσιαστεί στην καθορισμένη για την εξέταση αίθουσα τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα εξέτασης (Σύνδεσμος 28).
- Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις εξετάσεις φοιτητών που δε φέρουν μαζί τους κάποιο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (φοιτητική ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης με φωτογραφία) (Σύνδεσμος 29).
- Οι εξεταζόμενοι οφείλουν να έχουν μαζί τους στυλό (μαύρο ή μπλε), μπορούν δε να φέρουν, εάν επιθυμούν, διορθωτικό.
- Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, απαγορεύεται η ενεργοποίηση ή η χρήση κινητών τηλεφώνων, tablet, ακουστικών, και, οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής της οποίας η χρήση δεν έχει ρητώς επιτραπεί από τον εξεταστή, με σχετική δική του οδηγία, πριν την έναρξη της εξέτασης.
- Πριν από τη διανομή των εντύπων με τα θέματα οι εξεταζόμενοι οφείλουν να μην έχουν επάνω τους ή στα έδρανα, υλικό που δεν έχει εγκριθεί από τον εξεταστή (π.χ., σημειώσεις, βιβλία, ηλεκτρονικές συσκευές κλπ) (Σύνδεσμος 30).
- Αμέσως με την παραλαβή της σφραγισμένης κόλλας της εξέτασης, ο εξεταζόμενος οφείλει να αναγράψει ευκρινώς τα στοιχεία του στο γραπτό (ονοματεπώνυμο, αριθμό μητρώου) και να επιδεικνύει το έγγραφο ταυτοπροσωπίας στον επιτηρητή όταν του ζητηθεί (Σύνδεσμος 31).
- Οι εξεταζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα στον υπεύθυνο της εξέτασης και μόνο. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, κατά το δυνατόν, θα πρέπει να γίνονται δημόσια και όχι κατ’ ιδίαν, με την επιφύλαξη της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων.
- Απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εξέτασης η συνεργασία, συνομιλία, η έκθεση του γραπτού στη θέα των συν-εξεταζόμενων και η οποιαδήποτε ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ των συμμετεχόντων στην εξέταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η χρήση ή ανταλλαγή σημειώσεων και άλλων αντικειμένων και γενικότερα η χρήση οποιασδήποτε μεθόδου αντιγραφής καθώς και η απόκτηση απαντήσεων με μη σύννομο και δεοντολογικά μη ορθό τρόπο.
- Ο χρόνος δυνατής αποχώρησης των εξεταζόμενων από την έναρξη της εξέτασης καθορίζεται από τον εκάστοτε εξεταστή. Αποχώρηση εξεταζόμενου φοιτητή από την αίθουσα εξετάσεων χωρίς να παραδώσει την σφραγισμένη κόλλα με τις απαντήσεις του στα θέματα, και, το έντυπο των θεμάτων, αν αυτό ζητείται από τον εξεταστή, αποτελεί παράβαση του παρόντος κανονισμού. Σε περίπτωση που στην εξέταση Μαθήματος τηρείται κατάσταση συμμετεχόντων, κατά την παράδοση του γραπτού του κάθε εξεταζόμενος καταχωρεί στο φύλλο παρουσίας το ονοματεπώνυμό του ή τον αριθμό μητρώου του.
- Δεν επιτρέπεται η έξοδος από την αίθουσα κατά την διάρκεια της εξέτασης, παρά μόνον ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του εξεταστή.
- Δεν επιτρέπεται από τους εξεταζόμενους η παραβίαση του χρόνου εξέτασης.
- Βεβαίωση προσέλευσης στην εξέταση δικαιούνται μόνο οι φοιτητές που έχουν δηλώσει το Μάθημα και εξετάζονται σ’ αυτό.
6.2. Πρόσθετες διατάξεις
- Οι φοιτητές που θέλουν να δουν το βαθμολογημένο γραπτό τους ενημερώνονται από ανακοινώσεις/αναρτήσεις των εξεταστών αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο της σχετικής διαδικασίας. Η ημερομηνία διάθεσης των γραπτών δεν μπορεί να ξεπερνά τον ένα μήνα μετά την εξέταση του μαθήματος και ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Μαθήματος ή/και στον πίνακα ανακοινώσεων του κτιρίου του Τμήματος.
- Αιτήματα φοιτητών συμπεριλαμβανομένων και αιτημάτων ΦμεΑ σχετικά με την συμμετοχή τους σε εξετάσεις, υποβάλλονται στην Γραμματεία του Τμήματος πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου η οποία τα προωθεί στα αρμόδια όργανα του Τμήματος και επικοινωνεί τις σχετικές αποφάσεις στους ενδιαφερόμενους φοιτητές.
- Κατ’ εξαίρεση εξέταση Μαθήματος είναι δυνατόν να λάβει χώρα μόνον μετά από έγκριση της Γ. Σ. του Τμήματος, ή, σε αδυναμία έγκαιρης σύγκλησής της, μετά από έγκριση του Δ. Σ. του Τμήματος, και σε χρονικό διάστημα το πολύ 5 ημερών από την λήξη της Εξεταστικής Περιόδου. (Σύνδεσμος 32)
Άρθρο 7: Εξετάσεις ΦμεΑ
- Το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σεβόμενο την αξία της ισότιμης πρόσβασης του συνόλου των φοιτητών του στην εκπαιδευτική διαδικασία, υιοθετεί όλες εκείνες τις πρακτικές για την ισότιμη εξέταση φοιτητών με αναπηρία (ΦμεΑ). Παρέχονται όλες οι προσήκουσες, σύμφωνα με τις προσκομιζόμενες εκθέσεις και τη νομοθεσία, προσαρμογές των τρόπων εξέτασης για την πληρέστατη δυνατή προσβασιμότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Αιτήματα (με επισυναπτόμενα σχετικά δικαιολογητικά) ΦμεΑ σχετικά με την συμμετοχή τους σε Εξετάσεις, υποβάλλονται στην Γραμματεία του Τμήματος η οποία τα προωθεί στα αρμόδια όργανα του Τμήματος και επικοινωνεί τις σχετικές αποφάσεις στους ενδιαφερόμενους φοιτητές. Οι διδάσκοντες οφείλουν να εξετάζουν τους ΦμεΑ των οποίων τα σχετικά αιτήματα έχουν γίνει δεκτά, σύμφωνα με τις υιοθετημένες πρακτικές που έχουν εγκριθεί από την Γ.Σ. του Τμήματος.
Παράρτημα A: Εξ' αποστάσεως εξετάσεις
Οι ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές υποχρεώσεις των διδασκόντων, επιτηρητών, εξεταζόμενων για τη διά ζώσης συμμετοχή́ τους στα Μαθήματα ισχύουν και για τη συμμετοχή́ τους σε Μαθήματα που διεξάγονται με τη χρήση μέσων της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και διδασκαλίας.
Επιπροσθέτως, για τις εξ’ αποστάσεως εξετάσεις ισχύουν οι επόμενες διατάξεις.
Α.1: Υπεύθυνοι εξέτασης
- Η συμμετοχή σε εξ’ αποστάσεως εξέταση καθορίζεται από τις διατάξεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Π. Ι. και του Τμήματος Μαθηματικών. Ο υπεύθυνος μιας εξέτασης μπορεί να διατυπώνει πρόσθετους κανόνες συμμετοχής στην εξέταση και να τους αναρτά έγκαιρα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προσβάσιμη στους φοιτητές.
- Τουλάχιστον 3 εργάσιμες μέρες πριν την εξέταση, οι εξεταστές δημιουργούν εικονικές αίθουσες εξέτασης και ενημερώνουν τους εξεταζόμενους για τον τρόπο εγγραφής τους και την κατανομή τους σε αυτές.
- Ο εκάστοτε υπεύθυνος της εξ’ αποστάσεως εξέτασης δεν φέρει καμία ευθύνη για τα όποια τεχνικά προβλήματα, ενδεχομένως, προκύψουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης από την πλευρά των συμμετεχόντων ή, γενικότερα, προβλήματα που άπτονται της λειτουργίας του διαδικτύου ή τεχνικών μέσων.
- Κατά την διάρκεια των εξ’ αποστάσεως εξετάσεων οι εξεταστές ασχολούνται αποκλειστικά με την επιτήρηση και την ομαλή διεξαγωγή της εξέτασης και δεν είναι αρμόδιοι για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων που πιθανόν παρουσιαστούν στις συνδέσεις ή στα τεχνικά μέσα των εξεταζομένων.
- Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας ο εξεταστής είναι συνδεδεμένος στο ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής των εξετάσεων και συντονίζει την ομαλή διεξαγωγή της εξέτασης, (Σύνδεσμος 33) δύναται δε να κατεβάσει από την σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα αρχεία σχετικά με την παρουσία και δραστηριότητα των συμμετεχόντων στην εξέταση.
Α.2: Επιτηρητές
- Οι επιτηρητές οφείλουν να είναι συνδεδεμένοι στις εικονικές αίθουσες τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της εξέτασης και να κατατοπίζουν σχετικά τους φοιτητές ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ώρα έναρξης της εξέτασης.
- Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι επιτηρητές προβαίνουν σε έλεγχο ταυτοπροσωπίας των συμμετεχόντων στην εξέτασης, μέσω προσωπικών κλήσεων.
- Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξ’ αποστάσεως εξέτασης, οι επιτηρητές ασχολούνται αποκλειστικά με την επιτήρηση και μεριμνούν για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή της εξέτασης. Οι επιτηρητές δεν είναι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων που ενδεχομένως παρουσιαστούν στις συνδέσεις ή στα τεχνικά μέσα των εξεταζομένων. Για κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τον εξεταστή.
Α.3: Εξεταζόμενοι
- Με την παρουσία τους σε εξ’ αποστάσεως εξέταση οι φοιτητές δηλώνουν ότι: α) συναινούν με την ακολουθούμενη μορφή εξέτασης, β) συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή τηρώντας όλους τους κανόνες ακαδημαϊκής δεοντολογίας, γ) δεν χρησιμοποιούν μη πρόσφορα μέσα για τις απαντήσεις τους στην εξέταση και δ) αποδέχονται όλους τους όρους του παρόντος κανονισμού καθώς και τα μέτρα προστασίας προσωπικών δεδομένων του Ιδρύματος.
- Για την προετοιμασία της συμμετοχή τους σε κάθε είδους εξ’ αποστάσεως εξέταση, οι φοιτητές θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να διαθέτουν όλον τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για την εξ’ αποστάσεως εξέταση (Σύνδεσμος 34). Πριν τη διεξαγωγή της εξέτασης οι εξεταζόμενοι οφείλουν να έχουν διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες τις οποίες έχει ανακοινώσει το Π.Ι., το Τμήμα Μαθηματικών, και ο εξεταστής, να τις τηρήσουν πιστά κατά την διάρκειά της, και, να είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο υποβολής των απαντήσεων τους (διαβάζοντας προσεκτικά τις σχετικές οδηγίες που αναρτώνται στην κεντρική σελίδα του πανεπιστημίου), ώστε να αποφεύγονται προβλήματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης (Σύνδεσμος 35).
- Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν αποκλειστικά τους ιδρυματικούς λογαριασμούς (username, password) για τη σύνδεση και τη συμμετοχή τους σε κάθε είδους εξ’ αποστάσεως εξετάσεις.
- Οι εξεταζόμενοι οφείλουν να βρίσκονται στην προκαθορισμένη εικονική αίθουσα τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της εξέτασης και να ανταποκρίνονται στις υποδείξεις των επιτηρητών.
- Οι συμμετέχοντες σε εξ’ αποστάσεως εξέταση αποδέχονται με τη συμμετοχή τους ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να τους ζητηθεί ο διαμοιρασμός της οθόνης του υπολογιστή με τον οποίον συμμετέχει στην εξέταση.
- Οι εξεταζόμενοι υποχρεούνται να παρακολουθούν τη ροή της εξέτασης στο σύστημα εξ’ αποστάσεως εξέτασης και τα μηνύματα που τους στέλνει ο εξεταστής ή/και ο επιτηρητής, και, να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες.
- Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν επιτρέπεται η χρήση άλλης ηλεκτρονικής συσκευής πέραν αυτών με τις οποίες ο φοιτητής λαμβάνει μέρος στην εξέταση, χωρίς τη συναίνεση του εξεταστή.
- Δεν επιτρέπεται η έξοδος από την εικονική αίθουσα διεξαγωγής της εξέτασης χωρίς την συγκατάθεση του εξεταστή ή/και του επιτηρητή.
- Οι εξεταζόμενοι πρέπει να έχουν τις κάμερες των υπολογιστών τους ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Δεν επιτρέπεται η απομάκρυνση από τον υπολογιστή τους κατά την διάρκεια της εξέτασης, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και αφού έχει ενημερωθεί ο εξεταστής ή/και ο επιτηρητής.
- Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε φύσεως συνεργασία των συμμετεχόντων μεταξύ τους ή με άλλα πρόσωπα.
- Σε περίπτωση διακοπής της σύνδεσης ενός εξεταζόμενου κατά την διάρκεια της εξεταστικής διαδικασίας κάποιας εξέτασης, ο εξεταζόμενος μπορεί να καταθέσει αίτημα περαιτέρω εξέτασης με αίτηση που θα πρέπει να κατατεθεί στη Γραμματεία του Τμήματος το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας της εξέτασης (Σύνδεσμος 36).
Παράρτημα Β: Παραπομπές
- Με τον όρο «δια ζώσης», χαρακτηρίζονται οι διαδικασίες οι οποίες πραγματοποιούνται στις αίθουσες και το αμφιθέατρο του τμήματος με την δια ζώσης παρουσία των συμμετεχόντων, ενώ με τον όρο «εξ’ αποστάσεως» χαρακτηρίζονται οι διαδικασίες οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγκεκριμένης από το Π. Ι. και το Τμήμα Μαθηματικών στην οποία συνδέονται οι εξεταζόμενοι, εξεταστές και επιτηρητές υπό τον όρο ότι τηρούνται απαρέγκλιτα οι σχετικές διατάξεις που ανακοινώνονται από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Ο τύπος της εξέτασης του κάθε Μαθήματος θα πρέπει να δηλώνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την ημερομηνία της εξέτασης, να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις της Συγκλήτου και να έχει την έγκριση/συναίνεση της Γ. Σ. του Τμήματος, ή, σε έκτακτες καταστάσεις, του Διοικητικού Συμβουλίου.
- N. 4009, ΦΕΚ 195/2011, τ. Α΄, αρθ. 33.
- Η Δήλωση Μαθημάτων όσο και η Δήλωση Μαθημάτων Πτυχιακής Εξέτασης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή και βαθμολόγηση στις εξετάσεις ενός μαθήματος ακόμη και για τους φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητες επιλογής Μαθημάτων.
- Το Δ. Σ. δύναται να καθορίζει στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους τεχνικά θέματα που αφορούν τις εξετάσεις, όπως π.χ., τον μέγιστο αριθμό εξεταζομένων ανά αίθουσα.
- Σε μία τέτοια περίπτωση το Πρόγραμμα των Εξετάσεων παραμένει σταθερό ως προς τη σειρά εξέτασης των Μαθημάτων σύμφωνα με αυτό που είχε ανακοινωθεί, ή, δύναται να τροποποιηθεί μόνο μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Γ.Σ.
- Για παράδειγμα, υπόνοια διαρροής των θεμάτων ή εκτεταμένης αντιγραφής.
- Το όργανο το οποίο αποφάσισε για την αναβολή, διακοπή ή ακύρωσης της εξέτασης οφείλει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την λήψη της απόφασης αναβολής, διακοπής ή ακύρωσης να καθορίσει την ημερομηνία της νέας εξέτασης.
- Το Π.Ε. γνωστοποιείται στους εξεταστές πριν την επίσημη ανακοίνωσή του. Οι εξεταστές οφείλουν εντός πέντε ημερών να ενημερώσουν την Ε.Ω.Π. αν συντρέχουν λόγοι αλλαγής της ημερομηνίας εξέτασης ενός ή περισσοτέρων Μαθημάτων (όπως, για παράδειγμα, εκπαιδευτική άδεια, συμμετοχή σε συνέδριο κ.λ.π.).
- Η εισήγηση της τελικής μορφής του Π. Ε. θα πρέπει να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε η ανάρτησή του να πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του εκάστοτε Ακαδημαϊκού Έτους. Κατά την κατάρτιση του Προγράμματος θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι εξετάσεις των Μαθημάτων που προσφέρονται από άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να μην συμπίπτουν χρονικά με εξετάσεις Μαθημάτων του Τμήματός μας. Για το λόγο αυτό η Ε.Ω.Π., πριν την κατάρτιση του Προγράμματος Εξετάσεων εξετάζει αν είναι εφικτή η ξεχωριστή διενέργεια εξετάσεων για αυτά τα μαθήματα στις εγκαταστάσεις του Τμήματός μας και μόνο στους φοιτητές μας. Σε περίπτωση που οι ημερομηνίες εξετάσεων αυτών των Μαθημάτων δεν είναι γνωστές μέχρι την σύνταξη της τελικής μορφής του Π.Ε., η Ε.Ω.Π. προβαίνει στις απαραίτητες τροποποιήσεις στο Π.Ε. αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των εν λόγω ημερομηνιών και φροντίζει για την άμεση ανάρτηση του νέου προγράμματος.
- Ενδεικτικά, λόγοι για τροποποιήσεις στο Πρόγραμμα Εξετάσεων μπορεί να προκύπτουν: α) στην περίπτωση που Μαθήματα που προσφέρονται από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συμπίπτουν χρονικά με εξετάσεις Μαθημάτων του Tμήματός μας, β) σε περίπτωση προσλήψεων νέων διδασκόντων (μελών Δ.Ε.Π., συμβασιούχων, Ακαδ. Εμπειρίας κ.λ.π.), γ) σε υλοποίηση οδηγιών / διατάξεων του Υπουργείου ή των θεσμικών οργάνων του Π.Ι. (Σύγκλητος, Κοσμητεία κ.λ.π.), δ) σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.
- Ειδικότερα, η Γραμματεία ενημερώνει σχετικά με το χρονικό διάστημα των Δηλώσεων Μαθημάτων, εποπτεύει την καλή λειτουργία της πύλης του Φοιτητολογίου και, σε περιπτώσεις εμφάνισης δυσλειτουργιών του συστήματος (π.χ. καταχωρήσεις δηλώσεων Μαθημάτων ή εμφάνισης βαθμολογιών, κ.λ.π.) συνεργάζεται με αρμόδιες υπηρεσίες του Π. Ι. με σκοπό την επίλυσή τους.
- Στο αναρτημένο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, ανά Μάθημα, η ημερομηνία διεξαγωγής της εξέτασης, η ώρα έναρξης και η ώρα λήξης της εξέτασης. Σε περίπτωση διεξαγωγής εξετάσεων με μικτό σύστημα (εξ’ αποστάσεως ή δια ζώσης) θα πρέπει να αναφέρεται και ο τρόπος εξέτασης.
- Τα αιτήματα θα πρέπει να υποβάλλονται σε χρόνο προγενέστερο της έναρξης της εξεταστικής περιόδου στην οποία αναφέρεται το αίτημα.
- Ν. 4009, ΦΕΚ 195/2011, τ. Α΄.
- Οι εξεταστές οφείλουν να παραμένουν στον χώρο της εξέτασης καθ’ όλη τη διάρκειά της, να μεριμνούν για την ομαλή και απρόσκοπτη διαδικασία της εξέτασης, και να μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις αίθουσες προκειμένου να επιλύουν τα όποια προβλήματα προκύπτουν.
- Όπως, η προσέλευση των επιτηρητών, η κατανομή επιτηρητών στις αίθουσες εξετάσεων, η διάταξη εντός της αίθουσας των εξεταζομένων, ο εφοδιασμός των επιτηρητών με επαρκή αριθμό από σφραγισμένες κόλλες και αντίτυπα θεμάτων, η διανομή εγγράφων σχετικών με τη διεξαγωγή της εξέτασης (π.χ., ονομαστικός κατάλογος εξεταζόμενων, λίστα συμμετεχόντων, κ.λ.π.).
- Για παράδειγμα, ότι ο αριθμός των επιτηρητών δεν επαρκεί για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή της εξέτασης. Η ενημέρωση δέον όπως γίνεται σε κατάλληλο χρόνο, ώστε να είναι εφικτό να προσέλθει έγκαιρα αντικαταστάτης.
- Για παράδειγμα, σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες είναι λιγότεροι των αναμενομένων. Σε αυτήν την περίπτωση ο εξεταστής μπορεί να ανακατανείμει τους επιτηρητές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην εξέταση, ή/και να αποδεσμεύσει κάποιους από αυτούς.
- Όπως, κατανομή εξεταζομένων και επιτηρητών στις αίθουσες εξετάσεων, τη διάταξη εντός της αίθουσας των εξεταζομένων, τη διανομή των απαραιτήτων εγγράφων για τη διεξαγωγή της εξέτασης, δυνατότητα σύντομης απουσίας συμμετέχοντα από την αίθουσα, κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση οι επιτηρητές οφείλουν να προσέρχονται στους χώρους της εξέτασης τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έναρξή της.
- Η κατάρτιση του προγράμματος των επιτηρήσεων για τα Μαθήματα που υπάγονται σε τομείς γίνεται από τον Διευθυντή του Τομέα, μετά από ενημέρωση των εξεταστών για τον αριθμό των επιτηρητών. Η κατάρτιση του Προγράμματος των Επιτηρήσεων για τα Μαθήματα που δεν υπάγονται σε τομείς (π. χ., Μαθήματα από άλλα Τμήματα) γίνεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος.
- Σε περίπτωση που προκύψει κώλυμα παρουσίας επιτηρητή σε κάποια εξέταση, ο επιτηρητής οφείλει να μεριμνήσει για την εύρεση αντικαταστάτη και να ενημερώσει έγκαιρα τον Διευθυντή του Τομέα (ή τον Πρόεδρο) και τον εξεταστή της εν λόγω εξέτασης.
- Με την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας οι επιτηρητές καλούν τους εξεταζόμενους σε απόλυτη ησυχία, διανέμουν μια σφραγισμένη κόλλα ανά εξεταζόμενο. Ελέγχουν αν ο κάθε εξεταζόμενος έχει αναγράψει καθαρά και με σαφήνεια τα στοιχεία του στο γραπτό (ονοματεπώνυμο, αριθμό μητρώου) και ταυτοποιούν τους συμμετέχοντες με έλεγχο της φοιτητικής ταυτότητας ή αστυνομικής ταυτότητας, ή διαβατήριου εν ισχύ, ή, άδεια οδήγησης, ή άλλου νόμιμου έγγραφου ταυτοποίησης, και μονογράφουν την κόλλα εξέτασης. Επίσης οι επιτηρητές μπορούν να σημειώνουν στην πρώτη σελίδα του γραπτού τον αύξοντα αριθμό του φοιτητή στην αίθουσα σύμφωνα με τη σειρά με την οποία κάθεται. Σε περίπτωση που ζητηθεί 2 η κόλλα ο επιτηρητής επιβεβαιώνει ότι η πρώτη κόλλα έχει χρησιμοποιηθεί και μονογράφει τη 2 η κόλλα, αφού ελέγξει ότι έχουν αναγραφεί τα στοιχεία του εξεταζομένου. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε επιπλέον κόλλα που θα ζητηθεί. Σε περίπτωση που οι εξεταστές κρίνουν σκόπιμο, κατά τη διάρκεια της εξέτασης καταρτίζεται από τους επιτηρητές της κάθε αίθουσας κατάλογος συμμετεχόντων στην εξέταση στον οποίο αναγράφονται στοιχεία της εξέτασης όπως, ο αριθμός της αίθουσας ή του αμφιθεάτρου, η ημερομηνία εξέτασης, το εξεταζόμενο μάθημα, τα ονόματα των επιτηρητών, το πλήθος των φοιτητών κ.λ.π. Οι επιτηρητές φροντίζουν στα γραπτά που παραλαμβάνουν να έχει αναγραφεί καθαρά το όνομα και ο αριθμός μητρώου του κάθε εξεταζόμενου. Κατά την παράδοση του γραπτού και εφόσον υπάρχει φύλλο παρουσίας, κάθε εξεταζόμενος καταχωρεί στο φύλλο παρουσίας το ονοματεπώνυμό του, τον αριθμό μητρώου του και υπογράφει την παράδοση του γραπτού του. Σε περίπτωση ανάγκης και μετά από σχετική οδηγία του εξεταστή, οι επιτηρητές συνοδεύουν τους φοιτητές εκτός αιθούσης.
- Οι επιτηρητές έχουν δικαίωμα να αλλάζουν την διάταξη των εξεταζομένων μέσα στην αίθουσα, οποιαδήποτε στιγμή κρίνουν σκόπιμο ότι αυτό συμβάλλει στην ομαλή διεξαγωγή της Εξέτασης.
- (π.χ., σημειώσεις, βιβλία, ηλεκτρονικές συσκευές κ.λ.π.). Για το λόγο αυτό συνιστάται στους φοιτητές να μην προσέρχονται στις εξετάσεις με σημειώσεις, βιβλία (εφόσον δεν έχουν εγκριθεί από τον εξεταστή), κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Ειδικότερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα.
- Οι επιτηρητές οφείλουν να εποπτεύουν τους εξεταζόμενους, αποφεύγοντας υψηλόφωνες παρατηρήσεις, λεκτικές διακοπές και κάθε άλλη ενέργεια και συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ακαδημαϊκή δεοντολογία. Καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης οι επιτηρητές φροντίζουν ώστε τα κινητά τους τηλέφωνα να είναι σε αθόρυβη λειτουργία.
- Η εξέταση κάθε μαθήματος για κάθε αίθουσα αρχίζει με την ολοκλήρωση της διανομής των θεμάτων, και, ολοκληρώνεται μετά την παρέλευση του χρόνου μέγιστης διάρκειας της εξέτασης. Οι επιτηρητές αναγράφουν με ευκρινή τρόπο στον πίνακα της αίθουσας την ακριβή ώρα έναρξης και λήξης της εξέτασης και ενημερώνουν τους εξεταζόμενους φοιτητές για τον εναπομείναντα χρόνο, 15 λεπτά πριν τη λήξη του χρόνου εξέτασης.
- Στην περίπτωση που στην συγκεκριμένη αίθουσα υπάρχει φύλλο παρουσίας των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της εξέτασης, θα πρέπει ο αριθμός των παραληφθέντων γραπτών να καταγράφεται πάνω στο φύλλο παρουσίας εξεταζομένων.
- Φοιτητής που έχει καθυστερήσει για σοβαρούς λόγους, γίνεται δεκτός μόνο αν εγκριθεί η συμμετοχή του από τον υπεύθυνο της εξέτασης. Οι εξεταζόμενοι οφείλουν να ακολουθούν την όποια κατανομή σε αίθουσες έχει ανακοινωθεί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των επιτηρητών.
- Για το λόγο αυτό, κατά την προσέλευση σε κάθε εξέταση μαθήματος οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας με φωτογραφία. Φθαρμένα αποδεικτικά ταυτοπροσωπίας με φωτογραφίες που είναι αλλοιωμένες δε γίνονται αποδεκτά.
- Για το λόγο αυτό συνιστάται στους φοιτητές να μην προσέρχονται στις εξετάσεις με σημειώσεις, βιβλία, κινητά τηλέφωνα ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, εφόσον δεν έχουν εγκριθεί από τον εξεταστή. Ειδικότερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα.
- Τα στοιχεία του συμμετέχοντα θα πρέπει να αναγράφονται και σε κάθε επιπλέον κόλλα που θα ζητηθεί. Απαγορεύεται η χρήση άλλης μη σφραγισμένης κόλλας, έστω και ως πρόχειρο.
- Ο αιτών κατ’ εξαίρεση εξέταση θα πρέπει να υποβάλλει την σχετική αίτηση στην Γραμματεία του Τμήματος. Στην αίτηση θα πρέπει να διατυπώνεται με σαφήνεια η αιτιολόγηση του αιτήματος και να επισυνάπτονται σχετικά υποστηρικτικά του αιτήματος έγγραφα.
- Ο εξεταστής ενημερώνει τους εξεταζόμενους για τον χρόνο που απομένει για την ολοκλήρωση της, αν κρίνει σκόπιμο δύναται να απενεργοποιεί τα μικρόφωνα ώστε να διατηρείται η ησυχία κατά την διάρκεια της εξέτασης (ειδικά σε αίθουσες με πολλούς συμμετέχοντες), απευθύνει οδηγίες προς όλους ή προς συγκεκριμένους συμμετέχοντες κ.λ.π. Τα αρχεία συμμετοχών παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία των συμμετεχόντων και την δραστηριότητά τους κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στην συγκεκριμένη εξέταση, π.χ., την ώρα εισόδου και εξόδου από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, διακοπή της σύνδεσης κ.λ.π.
- Θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει για την ποιότητα του εξοπλισμού τους και της σύνδεσής τους στο διαδίκτυο (ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάμερα, μικρόφωνο, εξοπλισμό ηλεκτρονικής αποτύπωσης (σκαναρίσματος) της κόλλας των απαντήσεων, κ.λ.π.).
- Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της εξ’ αποστάσεως εξέτασης οφείλουν να χρησιμοποιούν απομονωμένο και ήσυχο χώρο για τη συμμετοχή τους στην εξέταση, χώρος ο οποίος θα επιτρέπει αδιάλειπτη λειτουργία κάμερας και μικροφώνου σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέταση ενός τέτοιου αιτήματος είναι η (τηλεφωνική ή με αποστολή μηνύματος) επικοινωνία με τον εξεταστή κατά την διάρκεια της εξέτασης. Μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ημερών, ο αιτών θα πρέπει να φροντίσει για την αποστολή εγγράφων αποδεικτικών στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι τα αίτια της διακοπής δεν οφείλονται σε δική του ενέργεια, αλλά σε γεγονότα πέραν των δυνατοτήτων του, (όπως αιφνίδια διακοπή ηλεκτροδότησης ή διακοπή σύνδεσης διαδικτύου με ευθύνη του παρόχου, για λόγους ανωτέρας βίας κ.λ.π.), και ότι δεν ευθύνεται για την διακοπή (π.χ. με σχετική βεβαίωση από τον πάροχο ενέργειας ή τον πάροχο του δικτύου), ώστε να μη θεωρηθεί ηθελημένη η αποχώρησή του από την εξέταση.